Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Η Κομισιόν "ξεμπροστιάζει" τον Παπακωνσταντίνου!!

Ο Λιθουανός επίτροπος της ΕΕ για φορολογικά και τελωνειακά θέματα, Αλγκίρντας Σεμέτα, αποκάλυψε ότι η Κομισιόν ποτέ δεν είχε υποβάλλει αίτημα για να συμπεριληφθούν στο έλλειμμα της Ελλάδας για το έτος 2009 όλες οι νοσοκομειακές δαπάνες και τα χρέη των ελληνικών νοσοκομείων!



«Η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», απάντησε ο κ. Σεμέτα σε σχετική ερώτηση που υπέβαλλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.




Το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ζήτησαν την αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών με την εισαγωγή στο έλλειμμα μη επαναλαμβανόμενων δαπανών που σχετίζονται με πληρωμές προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού.


Η αναθεωρημένη εκτίμηση του δημόσιου ελλείμματος που από το 5% (αναθεώρηση Απριλίου 2009) αυξήθηκε στο 12,75% κοινοποιήθηκε από τις ελληνικές αρχές στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής στις 21 Οκτωβρίου του 2009.


Καμία υποχρέωση δεν είχε η Ελλάδα να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 με τα χρέη των νοσοκομείων, αφού οι νοσοκομειακές δαπάνες καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων.


Αυτό επισημαίνει στην απάντησή του ο Αλγκίρντας Σεμέτα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες "όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού" και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».


Παρά το γεγονός ότι ο επίτροπος φορολογικών υποθέσεων σημείωσε ότι: «Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος», ωστόσο άσκησε ευθεία κριτική στην πρακτική της κυβέρνησης που έθεσε εκτός ελέγχου το έλλειμμα να συμπεριλάβει "ολόκληρη την έκταση των οφειλών στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009" και μάλιστα χωρίς "παρότρυνση" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Read more: http://www.oparlapipas.com/2012/02/blog-post_4062.html#ixzz1l9QsmvfM