Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σαμαράς: Δεν υπογράφω το κείμενο του Eurogroup Πηγή:www.capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:25

Της Μαρίνας Μάνη

Αρνείται ο Αντώνης Σαμαράς να δεσμευθεί εγγράφως στο Eurogroup ότι θα αποδεχθεί όχι μόνο τη Συμφωνία Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου ως πλαίσιο, αλλά και ότι θα υιοθετήσει τις πολιτικές που θα κριθούν από την μεταβατική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ως απαραίτητες για την εφαρμογή της. 

Η δήλωση του κ. Σαμαρά το απόγευμα της Τρίτης έχει ως εξής: 

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία». 

Βενιζέλος: Δεν τον αφήνουν να... κοιμηθεί
«Εγώ τώρα πάω να κοιμηθώ, πρέπει να επιβιώσω κιόλας», ήταν η απάντηση του Ευ. Βενιζέλου στους δημοσιογράφους, καθώς αποχωρούσε από τη Βουλή νωρίς το βράδυ της Τρίτης.

Με τη φράση αυτή, κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης... έχει μπλοκάρει πάλι, οπότε άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να αναμένουμε απόψε εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου συζητούσε επί μακρόν στο γραφείο του στη Βουλή με τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη, το όνομα του οποίου ακούσθηκε χθες είτε για τη θέση του νέου πρωθυπουργού, είτε για κάποιο άλλο αξίωμα στην μεταβατική κυβέρνηση –εάν σχηματισθεί.

Μια ώρα αργότερα ο κ. Βενιζέλος... επέστρεψε στη Βουλή και κατευθύνθηκε προς το γραφείο του πρωθυπουργού.

ΝΔ απαντά στον Ολι Ρεν

Απαντώντας στην προειδοποίηση του Ολι Ρεν ότι εάν δεν υπάρξει η έγγραφη δέσμευση (και) του κ.Σαμαρά δεν θα εκταμιευθεί η έκτη δόση, η ΝΔ απάντησε δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη:

«Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Νωρίτερα, το μεσημέρι, το “Capital.gr”είχε αναρτήσει το εξής ρεπορτάζ:
Σαμαράς: Τι ακριβώς καλούμαι να υπογράψω;
Στο αίτημα του Eurogroup να δεσμευθούν εγγράφως ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο νέος πρωθυπουργός, ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ότι θα τηρηθεί η συμφωνία Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, φαίνεται να έχουν «κολλήσει» οι συζητήσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας.

Κατά την ενημέρωση του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, αυτό το κείμενο με τις πέντε υπογραφές πρέπει να σταλεί απόψε στον επικεφαλής του Eurogroup. Ο κ. Σαμαράς, ωστόσο, ζητά να αποσαφηνισθεί τι ακριβώς θα υπογράψει. Σύμφωνα με συνεργάτη του, «εάν πρόκειται για το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν όμως πρόκειται για έγγραφη δέσμευση πως θα τηρηθούν όλες οι πολιτικές που θα κριθούν αναγκαίες για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, τότε υπάρχει πρόβλημα, καθώς δεν μπορείς να δεσμευτείς για κάτι που δεν ξέρεις».

Οι συζητήσεις – για όλα – βρίσκονται σε εξέλιξη.



Πηγή:www.capital.gr