Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών – Προσλήψεις αναπληρωτών


Οι μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων (1.412) και νηπιαγωγών (1.097) που ανακοινώθηκαν απόψε, 07/09/2011, από το Υπουργείο Παιδείας έρχονται να προστεθούν στους ελάχιστους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών (133 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση) έχοντας ως αρνητικό αποτέλεσμα η έναρξη της σχολικής χρονιάς να πραγματοποιηθεί με πολλά κενά.
Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν.
Παρά τις προειδοποιήσεις μας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κωφεύει επιδεικτικά.
Υπολογίζονται ότι απαιτούνται πάνω από 6.000 εκπαιδευτικοί για να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, με υποβιβασμούς - συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, με συμπτύξεις τμημάτων, με κατάργηση ολοημέρων και με την επιλεκτική ανάκληση αποσπάσεων εκπαιδευτικών του εξωτερικού σε βάρος της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, δημιουργεί προβλήματα και δε δίνει λύσεις.
Την ίδια ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί μας αναμένουν νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ για να πραγματοποιηθούν αποσπάσεις σε περιοχές που ακόμα και σήμερα υπάρχουν κενά, το Υπουργείο ανακοινώνει (αντίθετα προς τις δεσμεύσεις του προς τους αιρετούς του Κλάδου και τη ΔΟΕ) διορισμούς αναπληρωτών και σε αυτές τις περιοχές, επιδεινώνοντας το κλίμα οργής και αγανάκτησης.
Θυμίζουμε ότι οι φετινές αποσπάσεις (α’ φάση) πραγματοποιήθηκαν μόλις στις 31/08/2011, μία ημέρα πριν την έναρξη του σχολικού έτους, με πρωτοφανή καθυστέρηση και ικανοποιήθηκε μόλις το 60% των αιτήσεων των συναδέλφων και αυτό μετά από παράσταση διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ στο οποίο πρωτοστάτησε η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε./ΠΕ.
Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας - έστω την ύστατη ώρα - να ολοκληρώσει τάχιστα τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και να καλύψει όλα τα λειτουργικά κενά που είναι πολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνει.
Οι μόνιμοι διορισμοί ήταν ελάχιστοι.
Οι προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένες.
Οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η αγωνία χιλιάδων εκπαιδευτικών κορυφώνεται, οικογένειες κινδυνεύουν να διαλυθούν.
Οι πρωτοετείς φοιτητές βρήκαν σπίτι να μείνουν την ίδια ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί αγνοούν το πού θα υπηρετήσουν τη νέα σχολική χρονιά.

Κυρίες και κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επιτέλους… ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ!


Για τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας



Κόκκινος Χαράλαμπος

Ανδρουλάκης Μάνος