Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Σαμαράς: Μόνη λύση οι εκλογές με ισχυρή εντολή για καθαρές λύσεις - Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση - "Εμείς δεν θα σας πούμε λεφτά υπάρχουν"


(upd7)Την ανάγκη ενός σοκ για την πλήρη αναγέννηση και επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που σήμερα βουλιάζει, ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ o πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση και θέτοντας ως μόνη λύση στο διευρυμένο πολιτικό αδιέξοδο τη διενέργεια εκλογών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην ύφεση, προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. "Για να τελειώσει η κρίση, πρέπει αμέσως να υπάρχει ανάκαμψη. Η ανάκαμψη απαιτεί όμως ρευστότητα", σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα επιτρέψει "η Ελλάδα να γίνει το κλωτσοσκούφι κανενός κερδοσκόπου". "Εκείνο που είπαμε από την αρχή είναι ότι χρειάζεται ενίσχυση της οικονομίας όχι μόνο περικοπές και οι προβλέψεις μας επαληθεύτηκαν", υποστήριξε.
"Δεν θα χαϊδέψω αυτιά. Δεν είμαι εδώ για να πω ψέμματα. Είμαι εδώ για να πω αλήθειες", σημείωσε ο κ. Σαμαράς, επιρρίπτοντας σημαντικές ευθύνες στην κυβέρνηση για την περιβόητη φράση "λεφτά υπάρχουν". "Δεν θα σας πω... λεφτά υπάρχουν. Ούτε το 2009 υπήρχαν, ούτε σήμερα υπάρχουν. Τα εύκολα ψέμματα τα χορτάσατε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε "Μη μας ζητάνε τα ρέστα εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες". "Θυσίες κάναμε και θα κάνουμε, αλλά να βλέπουμε και αποτελέσματα, όχι να καταδικαστούμε σε μάταιες θυσίες χωρίς αποτελέσματα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οφείλουμε να αλλάξουμε τη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση των Ελλήνων, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, ενώ επισήμανε ότι η ΝΔ θα είναι αμείλικτη αν αποκαλυφθεί οργανωμένο σχέδιο πλαστογράφησης των πραγματικών στοιχείων για το έλλειμμα.
Όπως παράλληλα σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, "η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σημαντική αλλά η κυβέρνηση έκανε μια σειρά από σφάλματα. Η κυβέρνηση διέλυσε την οικονομία", ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον κ. Παπανδρέου ότι κατέστρεψε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. "Ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να αποστομώσουμε όσους συκοφαντούν την Ελλάδα. Ο ίδιος συκοφάντησε την Ελλάδα", τόνισε μεταξύ άλλων.
"Τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή τα διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί και επίτροποι, όχι η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι το κόμμα του Κ. Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε τη στήριξη του κόσμου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "όλοι μαζί κινδυνεύουμε και όλοι μαζί θα σωθούμε".
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, με αιχμή το ειδικό τέλος στα ακίνητα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε "Είμαι ενάντια σε κάθε κίνημα 'δεν πληρώνω', αλλά ο κόσμος δεν έχει άλλα να πληρώσει...".
"Συνεχίζουν απτόητοι το ντελίριο των νέων φόρων. Ναι λέμε κι εμείς στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά πειθαρχία χωρίς ανάπτυξη είναι θάνατος για την οικονομία", σημείωσε επίσης ο κ. Σαμαράς, επαλαμβάνοντας τη θέση τη ΝΔ για την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Ο κ. Σαμαράς πρότεινε να μειωθεί το ΦΠΑ στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 2 χρόνια και να επιστρέψει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Παράλληλα τόνισε τη σημασία άμεσων επενδύσεων και την αποκατάσταση συντάξεων και επιδομάτων. "Οι φορολογικές επιδρομές μείωσαν τα έσοδα. Ζητούμε φόρο επιχειρήσεων 15% και φόρο μερισμάτων 15%. Στα εισοδήματα ο ανώτατος συντελεστής να γίνει 40% και να υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια στο 30%", δήλωσε.
Βασικό στοιχείο, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι η διοικητική αλλαγή και πρότεινε ενοποίηση των υπουργείων. "Να υπάρξουν μέχρι 12 υπουργεία", πρότεινε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της κατ' όνομα εφεδρείας και των μαζικών απολύσεων. "Σε εποχές κρίσης δεν δημιουργείς νέους ανέργους. Οι απολύσεις στο δημόσιο θα φέρουν και απολύσεις στον ιδωτικό τομέα. Αν έχεις ανέργους χάνεις από τους φόρους. Να μειωθεί το κόστος χωρίς απολύσεις. Οι επιπτώσεις από τις απολύσεις θα είναι οδυνηρές", τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να κοπεί ο ομφάλιος λώρος πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. "Τέρμα οι δικαστικές αποφάσεις που διαρκούν χρόνια", σημείωσε και πρόσθεσε "Θα ελέγξουμε αναδρομικά την περουσιακή κατάσταση όσων ανέλαβαν εξουσία. Να σπάσει η σιωπή".
"Δεν εμποδίζεται από την τρόικα η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Την ώρα που η κυβέρνηση ζητάει έντοκα δάνεια ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μεγαλύτερο από 15 δισ. αραχνιάζει στα συρτάρια των υπουργών. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε. Εμείς θα τα ξεμπλοκάρουμε άμεσα", σημείωσε σε άλλο μέρος της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε "Η πληρωμή των 7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι για μας προτεραιότητα".
"Επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις μεγάλες και ζημιογόνες ΔΕΚΟ που επιβαρύνουν σκανδαλωδώς τον Έλληνα. Θα καταργήσουμε όσα μέτρα πήρε η κυβέρνηση και δημιουργούν καρτέλ. Στόχος είναι να ανοίξουμε τα επαγγέλματα όχι όμως σε λίγους. Όχι να επιβάλλουμε συνθήκες ολιγοπωλίου και καρτέλ, σημείωσε επίσης.
"Το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αποτύχει. Πρέπει να πιάσουμε τους στόχους χωρίς να διαλύσουμε τη χώρα. Επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι αυτή η φαρσοκωμωδία που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς.
"Πιστέψτε με. Έχετέ μου εμπιστοσύνη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θα ξαναπάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Τέρμα οι εμμονές, τέρμα οι ψευδαισθήσεις, ήρθε η ώρα της παραγωγής, της δημιουργίας, της αξιοκρατίας. Θα τα καταφέρουμε γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο επιβίωσης και όλοι ξέρουν ότι στα χαρακώματα δεν υπάρχουν λάθη. Η Ελλάδα μπορεί. Σας το υπόσχομαι", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναλυτικότερα οι προτάσεις της ΝΔ

-  Μείωση των φορολογικών συντελεστών με αντίστροφη αύξηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν και συμφηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα του 2009, επιστροφή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ. Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμα ότι θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα σε 200 σελίδες. Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προσέλκυσης αληθινών επενδύσεων και "όχι σαπουνόφουσκες σαν το Σχέδιο Μάρσαλ".
- Συγχώνευση των υπουργείων -μέχρι 12- από την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης της ΝΔ μέχρι το τέλος της τετραετίας.
- Διοικητική μεταρρύθμιση με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά όχι σε εποχές ύφεσης όπως η συγκεκριμένη εποχή. Για την εφεδρεία, πρότεινε παραμονή για μία ή δύο τριετίες, μετεκπαίδευση ώστε να βρουν δουλειά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όταν περάσει η κρίση.
- Στην Παιδεία τόνισε τη συναίνεση την οποία έδωσε η ΝΔ αφού έγιναν δεκτές οι προτάσεις του κόμματος. Τόνισε, όμως, ότι χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για τη στήριξη του δημόσιου ΑΕΙ, όπως η εισαγωγή του ιδιωτικού πανεπιστημίου μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των σχολικών βιβλίων, λέγοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι πότε θα δοθούν, αλλά τι γράφουν. Προανήγγειλε αναθεώρηση του περιεχομένου των βιβλίων από Επιτροπές υπό την Ακαδημία Αθηνών.
- Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με ανώτατο όριο εκδίκασης υπόθεσης και αλλαγής του τρόπου ανάδειξης της ηγεσίας τους. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου του πολίτη και της τιμής των πολιτικών με αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» από το 1974.
- Για τη μετανάστευση προανήγγειλε άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, διαπραγμάτευση με την ΕΕ για τον επαναπατρισμό όλων των λαθρομεταναστών που ζουν στην Ελλάδα υπό άθλιες συνθήκες.

www.bankingnews.gr