ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Αθήνα
Επεισοδιακά εντός και εκτός κατέληξε η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Συνόδου των Πρυτάνεων, που αντιδρά στο Νόμο Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, με την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σήμερα Δευτέρα, στην έδρα του υπουργείου στο Μαρούσι.
Η υπουργός ξέκοψε τη συζήτηση με τους πρυτάνεις όταν τους άκουσε να χρησιμοποιούν τη φράση «κόκκινες γραμμές», προειδοποιώντας τους ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δεχθεί κανενός είδους όρια σε διοικητικά ζητήματα.
Εκρηκτικό, ήταν το κλίμα την ίδια ώρα και εκτός της αίθουσας όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση, καθώς φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο προαύλιο του υπουργείου, φωνάζοντας καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης συνθήματα κατά του νέου νόμου.
Λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι ομάδα περίπου πενήντα φοιτητών προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του υπουργείου, την είσοδο του οποίου και είχαν αποκλείσει δυνάμεις των ΜΑΤ.
Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν, οι φοιτητές άνοιξαν τη μάνικα του νερού που υπάρχει στο προαύλιο και άρχισαν να τους καταβρέχουν και εκείνοι τους απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.
Τελικά μισή ώρα αργότερα τα επεισόδια εκτονώθηκαν και οι αστυνομικοί τους απώθησαν έξω από την είσοδο του υπουργείου Παιδείας.
Λίγο νωρίτερα στην τρίωρη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Συνόδου των Πρυτάνεων με την υπουργό Παιδείας δεν βρέθηκε κοινή οδός στα θέματα που φέρνουν σε αντίθεση τις δυο πλευρές.
Οι πρυτάνεις είπαν μεν «ναι» στην πρόταση για Συμβούλια Διοίκησης στα πανεπιστήμια, αλλά μόνον εφόσον αυτά έχουν αποκλειστικά εποπτικό και συμβουλευτικό ρόλο.
Στην πρόταση περί διορισμένου πρύτανη από τα μέλη του Συμβουλίου, οι πρυτάνεις μίλησαν για «κόκκινη γραμμή» με το υπουργείο Παιδείας.
«Δεν συμφωνώ σε καμία διαπραγμάτευση στην "κόκκινη γραμμή"» δήλωσε από την πλευρά της, η κυρία Διαμαντοπούλου. «Σε κάθε περίπτωση, σε ένα τόσο μεγάλο νομοσχέδιο, οι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να μπαίνουν σε διοικητικά θέματα. Είναι στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στις σπουδές, στο μέλλον της χώρας» συνέχισε.
«Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση τα αλλάζει όλα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό θέλουμε και αυτό απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Η συζήτηση αυτή είναι ευρύτατη, δεν περιορίζεται ανάμεσα στο υπουργείο και τους πρυτάνεις. Η σημερινή συζήτηση με τους πρυτάνεις έχει ξεχωριστή σημασία. Ύστερα από συζήτηση κατά άρθρο σε πολλά σημαντικά ζητήματα περιμένω -μετά τις δικές τους διαβουλεύσεις- τις γραπτές τους προτάσεις, για όλα τα άρθρα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Κ. Γουργουλιάνης είπε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ότι η συζήτηση ήταν εφ΄όλης της ύλης και αναλυτική.
Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι πρυτάνεις επιμένουν στην άποψη τους ότι το νέο Συμβούλιο Διοίκησης πρέπει να μην έχει διοικητικό ρόλο, όπως θέλει το νομοσχέδιο, αλλά ελεγκτικό.
Επίσης πρότειναν ο πρύτανης να εκλέγεται από το σύνολο των διδασκόντων και όχι από τα μέλη του Συμβουλίου.
Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μυλόπουλος, οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα περιμένουν να λάβουν το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα και μετά θα συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο φιλοσοφίες» δήλωσε ο κ. Μυλόπουλος. «Η μια είναι της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι τα πανεπιστήμια είναι δεύτερης κατηγορίας και γι΄αυτό πρέπει να κατεδαφιστούν τα πάντα, και η άλλη των πρυτάνεων, που υποστηρίζουν ότι τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας μας κρατούν πολύ ψηλά το επίπεδο τους με συνεχή επιστημονική παρουσία σε παγκόσμιες κατατάξεις. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ ήρθε εφέτος 51ο στην λίστα με την αξιολόγηση των σχολών του ίδιου επιστημονικού αντικειμένου», κατέληξε.