Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα; - Εξετάζονται νέο πακέτο διάσωσης και συμμετοχή ιδιωτών - Ηχηρό μήνυμα Μέρκελ προς ΕΚΤ


(upd)Τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, ενδεχομένως, και όχι αύριο Παρασκευή αναμένεται τελικά να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί η διαχείριση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διαρρέουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ θα πραγματοποιηθεί "την κατάλληλη στιγμή", αφήνοντας ακαθόριστη προς το παρόν την ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου. "Τέτοιου τύπου σύνοδοι αποτελούν μέρος των συζητήσεων" που διεξάγονται ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.
"Θα διεξαχθούν μόλις η στιγμή θα είναι κατάλληλη", πρόσθεσε επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των πρωτευουσών δεν έχουν ακόμη προχωρήσει αρκετά. "Προς το παρόν, συνεχίζεται η εντατική εργασία πάνω στο θέμα αυτό", δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας καθώς ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει ασφυκτικά να απειλούν με selective default την Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστική συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της χώρας, ούτε έχει αποσαφηνιστεί ο ρόλος και η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων σε αυτό.
Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζονται όλα τα σενάρια για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η γερμανική πρόταση για επαναγορά ελληνικού χρέους.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά έχει αναφέρει ότι ακόμη και η πρόταση της Commerzbank για haurcut 30% στο ελληνικό χρέος και επιμήκυνση κατά 30% θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί...
Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel ασκεί πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να σταματήσει να προβάλλει εμπόδια για το rollover του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, η ίδια δήλωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να εξευρεθεί άμεσα μια λύση στην ελληνική κρίση, αλλά αυτή πρέπει να είναι εφαρμόσιμη.
"Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε έκτακτης συνόδου της ευρωζώνης για την Ελλάδα", σημείωσε η Καγκελάριος. "Η προϋπόθεση είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε πάνω σ' ένα ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr