Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Μας υποβάθμισε ξανά η Standard & Poor’s λίγο πριν την έκδοση εντόκων γραμματίων...

Στην κατηγορία «CCC» από «Β», δηλ. κατά 3 βαθμίδες, υποβάθμισε την Ελλάδα η Standard & Poor’s , λίγο πριν το Δημόσιο βγει στις αγορές δημοπρατώντας εξάμηνα έντοκα γραμμάτια και μία ημέρα πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup με επίκεντρο την ελληνική κρίση.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο οίκος θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και γι' αυτό προχωρά στην υποβάθμιση.

Δυστυχώς η απάντηση του Υπουργείου δεν έχει να επιδείξει κάποια χειροπιαστή επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης παρά μόνο ευχολόγια για μελλοντικά "θα":

Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Standard & Poor’s:

Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας.