Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Τι είπαν στο Υπουργικό Συμβούλιο οι κορυφαίοι Υπουργοί πριν λίγο


Αλήθεια γιατί σταμάτησε η μετάδοση από το ιντερνετ Γιώργο μου; Αλά καρτ διαφάνεια;
Υπουργικό συμβούλιο: Πληροφορίες για τις τοποθετήσεις των υπουργών και τον τρόπο έγκρισης του Μεσοπρόθεσμου 


"Όλα του τα χαρτιά" άνοιξε σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια του οποίου όλοι οι υπουργοί ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, -παρά τις επιμέρους διαφορές-, αναγνωρίζοντας πως η περίοδος είναι δύσκολη, όλοι πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και η αντιπολίτευση να αντιληφθεί ότι πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να πρότεινε την κατάθεση σε ένα άρθρο των αρχών, της φιλοσοφίας και του πλαισίου του προγράμματος, ώστε να ψηφιστεί, και στη συνέχεια να υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία με αναλυτικά τα μέτρα κατ' άρθρο, έτσι ώστε η ψήφισή τους να γίνει και επί της αρχής και κατ' άρθρο.

Τα μέτρα του 2011 δεν χρειάζονται 180 ψήφους, γιατί είναι συμπλήρωση του προϋπολογισμού, ενώ ομοίως, ούτε το Μεσοπρόθεσμο απαιτεί 180 ψήφους γιατί είναι τριετής προϋπολογισμός, υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η πρότασή του για αυξημένη πλειοψηφία ισχύει αφ' ενός για την τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας και αφετέρου για μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της χώρας (δεκαετία και πάνω).

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για "δημοσιονομική κατοχή" και "αλαζονική συμπεριφορά", φράσεις που εξελήφθησαν ως επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι "όταν δημιουργήσαμε ως έθνος ένα τέτοιο χρέος, εκ των πραγμάτων είσαι σε δημοσιονομική κατοχή και πρέπει να απελευθερώσουμε τη χώρα", ενώ για τη δεύτερη φράση ανέφερε ότι μιλούσε για αλαζονική συμπεριφορά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, διότι ενώ το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου τον Δεκέμβριο, μόλις πρόσφατα ετοιμάστηκαν τα σχετικά κείμενα.

Από την μεριά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φέρεται να πρότεινε την ίδρυση Επενδυτικής και Αναπτυξιακής Τράπεζας -στα πρότυπα της παλαιάς ΕΤΕΒΑ- με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια η οποία θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά προγράμματα και δίκτυα υποδομών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ανέφερε ότι ανάλογες τράπεζες υπάρχουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και μάλιστα στην Γερμανία η εν λόγω τράπεζα είναι κερδοφόρα.

Σε ότι αφορά ορισμένες πολιτικές συμπεριφορές, ο κ. Χρυσοχοΐδης φέρεται ειπών πως ορισμένοι δίνουν μάχες οπισθοφυλακής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι δεν νομίζει πως μπορεί να αντέξει κανείς αν αγγιχτούν θέματα εθνικής κυριαρχίας ή συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της εθνικής συνεννόησης για το Μεσοπρόθεσμο.

Να πάμε πιο δυναμικά και όπου είμαστε έτοιμοι με τις αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουμε αμέσως και να προσδιοριστεί το ποσοστό επί τοις εκατό που θα διατεθεί για κάθε ΔΕΚΟ φέρεται να υποστήριξε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, προσθέτοντας ότι αν τυχόν ζητηθούν εγγυήσεις θα μπορούσαν να δοθούν επί μελλοντικών εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, αλλά όχι επί της δημόσιας περιουσίας.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε, επιπλέον ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης για επενδύσεις, ενώ τάχθηκε κατά των απολύσεων διότι, όπως είπε, η μείωση του δημόσιου τομέα επέρχεται με όσα ήδη έχουν δρομολογηθεί.

Αναφερόμενη στα spreads, η κ. Κατσέλη είπε ότι δεν έχουν πέσει ακόμα και αυτό οφείλεται στο συστημικό -και όχι ελληνικό- πρόβλημα της ευρωζώνης.

Υπέρ των αλλαγών με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, αλλά και υπέρ της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον μεταρρυθμιστικό της ζήλο, φέρεται να τάχθηκε ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας.

Ο ίδιος διέκρινε άγχος στην κυβέρνηση για το τι θα πει στους "έξω" αλλά και στους "μέσα" που την εκλέγουν.

Αν δεν βγούμε από αυτή την συνεδρίαση με ενιαία φωνή και δεν αρχίσουμε να πραγματοποιούμε αυτά που αποφασίσαμε από αύριο, τότε έχουμε λύσει το χειρόφρενο για την χρεοκοπία της χώρας, φέρεται να είπε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου, επίσης τάχθηκε υπέρ του άμεσου συμψηφισμού των χρεών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά άμεσα και με κάθε τρόπο και υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από κοινού με την ΚΕΔ και την Κτηματολόγιο ΑΕ ακόμα κι αν χρειαστεί να υπάρχει μόνιμα υφυπουργός με αυτό το αντικείμενο στο υπουργείο Επικρατείας (Χ. Παμπούκης) ή στο υπουργείο Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου).

Στην Ελβετία ο Κ. Πάγκαλος

Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αποχώρησε πρώτος, τις πρώτες απογευματινές ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, μεταβαίνει στην Ελβετία για φορολογικά θέματα.

Αναφορικά με τις επιμέρους διαφωνίες που διατυπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο, η πρώτη υποστήριζε ότι με το πακέτο ενισχύεται η ύφεση και σε αυτήν την άποψη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντέτεινε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση είσπραξη εσόδων.

Ο δεύτερος, τέλος, ενδοιασμός υποστήριζε ότι οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να γίνουν, αλλά μετά από εισήγηση των αρμοδίων συμβούλων.

Πηγή: ΑΠΕ

http://taxalia.blogspot.com/2011/05/blog-post_4826.html