Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ναυάγησε η προσπάθεια πολιτικής συναίνεσης, δεν τα βρήκαν.... Παπανδρέου: Προχωράω μόνος, Σαμαράς: Δεν συναινώ στο λάθος - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών




Ναυάγησε η προσπάθεια πολιτικής  συναίνεσης,  δεν τα βρήκαν.... Παπανδρέου: Προχωράω μόνος, Σαμαράς: Δεν συναινώ στο λάθος -  Ανοιχτό  και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
(upd6) Δεν τα βρήκαν τελικά οι πολιτικοί αρχηγοί στην κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Κάρολο Παπούλια. Η πολυπόθητη συναίνεση δεν επιτεύχθηκε, όπως τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οΠρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει προκήρυξη εκλογών και δήλωσε "Θα προχωρήσω μόνος μου".
Τη θέση του ότι δεν δίνει συναίνεση στην πολιτική του μνημονίου την οποία θεωρεί λανθασμένη ανέπτυξε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οπρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς. Επιπλέον επανέλαβε τις θέσεις που έχει παρουσιάσει στο «Ζάππειο 2» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική. "Το Μνημόνιο σκοτώνει την οικονομία. πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί", τόνισε ο κ. Σαμαράς. "Το μόνο που αξίζει να συζητήσουμε πια είναι το πως θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του Μνημονίου. Αυτή είναι η διέξοδος για να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία και να βγούμε από την κρίση"
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι η "καρέκλα ορισμένων είναι τελικά πάνω από το συμφέρον της Ελλάδας", προμηνύοντας ότι δεν υπήρξε συμφωνία. «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι αν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή, δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα είχε σωθεί η Ελλάδα. Η καρέκλα κάποιων πάνω από την Ελλάδα», πρόσθεσε.
Η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, από τη βουλή, κάνει λόγο για "τρομοκρατία και εκβιασμό απέναντι στο λαό". "Το ενωτικό κίνημα του κ. Παπανδρέου πρέπει να συμπορευθεί με το ΚΚΕ, γιατί είναι ένα κόμμα που μπορείς να του έχεις εμπιστοσύνη. Προβλέψαμε αυτό που γίνεται σήμερα". Η ίδια συμπλήρωσε πως ο Πρωθυπουργός δεν έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές, ενώ προσέθεσε πως πάνω από όλα επείγει η ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. "Οι Ευρωπαϊοι δεν θα διστάσουν να σμικρύνουν την ΕΕ", συμπλήρωσε η κ. Παπαρήγα.
"Γιατί να επιτύχει αύριο εκεί που απέτυχε χτες η κυβέρνηση;", επισήμανε στο λόγο του ο Πρόεδρος Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. "Στη δημοκρατία τα αδιέξοδα λύνονται. Εμείς έχουμε θέσει επανειλημμένως το θέμα των δημοψηφισμάτων". "Διατρέχουμε τον κίνδυνο της αργεντινοποίησης, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να διαπραγματευτεί υπέρ του λαού". "Όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερο είναι για τη δημοκρατία και τον λαό", επισήμανε ο κ. Τσίπρας, και προσέθεσε πως "ο Πρωθυπουργός ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου".
Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου όπου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.