Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η Αμερική ανησυχούσε για τη σχέση Καραμανλή-Πούτιν


Την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης προκαλούσε η σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, όπως αποκαλύπτουν αποσπάσματα των Wikileaks που δημοσιεύονται σήμερα στα «Νέα».
«Προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπημένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Έλληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή», φέρεται να υποστήριζε σε τηλεγράφημά του ο τότε αμερικανός πρεσβευτής Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Αναφέρεται επίσης ότι 40 μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του έλληνα πρώην πρωθυπουργού µε τον Πούτιν, στις 17 ∆εκεµβρίου 2007, η αµερικανική πρεσβεία στην Αθήνα αποστέλλει στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ εµπιστευτικό τηλεγράφηµα µε θέµα: «Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόμενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».
Σύµφωνα µε τον επιτετραμμένο των ΗΠΑ Τόµας Κάντριµαν, συνταξιοδοτηµένος Έλληνας πρέσβης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Καραµανλή «έπαιζε µε τη φωτιά» κατά τις συµφωνίες της µε τον Πούτιν και αναρωτιόταν αν οι πρώην συνάδελφοί του στο ΥΠΕΞ κατανοούσαν τις επιπτώσεις.
Σε άλλο τηλεγράφημά του πάντως ο Ντ. Σπέκχαρτντ επισήμαινε ότι μεγάλο µέρος του ελληνικού Τύπου και των πολιτών, που αποδίδουν σηµαντική αξία στην κοινή ορθόδοξη κληρονοµιά και την «αριστερίστικη νοσταλγία», θεωρούν θετικές τις κινήσεις του Καραµανλή προς τη Ρωσία.
Κατά τη συνάντησή του µε τον πρέσβη των ΗΠΑ στις 4 Ιανουαρίου 2008 ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να παραδέχθηκε ότι ο Πούτιν «δεν ήταν δάσκαλος της δημοκρατίας» και ότι δεν υπήρχε «καµία αµφιβολία» πως οι αξίες της Ελλάδας δεν έχουν αλλάξει. Αλλά πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι σηµαντική χώρα και η Ελλάδα χρειαζόταν να έχει καλές σχέσεις µαζί της