Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Προσκλήσεις Παπανδρέου για το… θεαθήναι!


Συναντήσεις… χαμηλών πτήσεων, σύμφωνα με όσα διαρρέονται ακόμα και μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
04 Μαρ 2011 - 13:57
Picture 0 for Προσκλήσεις Παπανδρέου για το… θεαθήναι!

Του Σπύρου Νάννου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη και πολλοί ήδη, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για προσκλήσεις που στάλθηκαν με καθυστέρηση, όταν τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κοιτούν σε άλλη κατεύθυνση. Η αποτυχία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου να επιτύχει την συναίνεση του διαλόγου και να έρθουν οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερωθούν λεπτομερώς από τον ίδιο, οδήγησε τον πρωθυπουργό σε μια «εσφαλμένη» όπως την χαρακτηρίζουν επιλογή, ωστόσο έστειλε με το δικό του τρόπο μήνυμα προς τον υπουργό Οικονομικών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με όσα δήλωσε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου στη Voria.gr, από αυτές τις συναντήσεις το ζητούμενο δεν είναι η συναίνεση αλλά ο διάλογος σε κρίσιμα θέματα τα οποία χρήζουν άμεση αντιμετώπιση. Ωστόσο, επειδή ήδη τα πολιτικά κόμματα έχουν εκφράσει την οριζόντια αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει το κυβερνών κόμμα, ο καθείς λοιπόν καταλαβαίνει πως την Τρίτη, μετά τις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα κυριαρχήσουν οι μικροκομματικές επιθέσεις εκατέρωθεν, χωρίς να υπάρχει διάλογος και φυσικά χωρίς να υπάρχει συναίνεση σε μια σειρά θεμάτων που θα βάλει στο τραπέζι την συζητήσεων το Μέγαρο Μαξίμου: «Αν δεν συμφωνήσουν, δεν θα συμφωνήσουν. Εμείς κρατάμε υπεύθυνη στάση, οι υπόλοιποι έχουν επιλέξει την ανευθυνότητα. Ο λαός βλέπει και ο λαός θα κρίνει» επισήμανε ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου τονίζοντας παράλληλα τα εξής: «Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους ενημέρωσε και μάλιστα τους ΄΄παρακάλεσε΄΄ για να συναντηθούν μαζί του ώστε να τους παρουσιάσει με λεπτομέρεια όλα τα ζητήματα που θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Αυτοί αρνήθηκαν. Τώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει την ύστατη προσπάθεια και το αποτέλεσμα θα κριθεί την Τρίτη. Ο καθένας πλέον κρίνεται από τις πράξεις του».
Πάντως, ήδη το κλίμα δεν είναι και ιδιαίτερα καλό αφού τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση διασταυρώνει συνεχώς τα ξίφη της με τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό της τον ΣΥΝ, την ίδια ώρα που η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει πως «…εμείς πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι δεδομένη, δεν αλλάζει με διαλόγους και ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει είναι στο δρόμο με το λαό…». Και το ΛΑΟΣ να έχει διμέτωπο αγώνα κατά τα κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν μια μικρή «χαραμάδα» εκλογών στις… σίγουρες αρνήσεις των πολιτικών κομμάτων στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για ενότητα και συστράτευση. Είναι σίγουρο πως και σήμερα, στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συμφωνήσουν σε επιμέρους θέματα της οικονομικής πολιτικής και βεβαίως να έχει τη συναίνεσή τους στο «πόλεμο» στις 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σε μια από τις κρισιμότερες Συνόδους Κορυφής με έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον. Διαφορετικά, η «μικρή χαραμάδα των πρόωρων εκλογών», ίσως μεγαλώσει τις επόμενες ημέρες...