Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Γιατί ο Γιώργος θέλει να κάνει εκλογές


Είναι δεδομένο πλέον ότι στην Ελλάδα θα ζούμε τα επόμενα χρόνια-και βάλε- και με ένα μνημόνιο. Ήδη βρισκόμαστε στο νούμερο 4 και έχει ο θεός …και η Μέρκελ! Ποιος το περίμενε ότι μπαίνοντας σε αυτή την διαδικασία πριν 1,5 χρόνο θα βάζαμε κανονικά το κεφάλι μας στον Προκρούστη και ανά πάσα στιγμή θα απειλούμασταν με την επιστροφή στη δραχμή… δηλαδή στην ολική καταστροφή!



Η αίσθηση που είχαμε –ή καλύτερα αυτά που μας έλεγαν- ήταν ότι το 2013 όλα τελειώνουν, βγαίνουμε στις αγορές και το κακό όνειρο πάει πέρασε…

Φυσικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Το κακό όνειρο όχι μόνο δεν πέρασε αλλά σιγά -σιγά το βλέπουμε μπροστά μας! Η υπομονή και η αντοχή του κόσμου εξαντλούνται και τα φαινόμενα αποδοκιμασιών της κυβέρνησης αυξάνονται και αγριεύουν. Μετά τον πρωθυπουργό στο Βερολίνο είχαμε το κράξιμο Πάγκαλου στο Παρίσι και περιμένουν απ ότι φαίνεται και οι υπόλοιποι στη σειρά!!!
Η συνταγή της τρόικα μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα τα νούμερα δεν βγαίνουν  και ο ασθενής παραμένει στην εντατική. Τα πολυδιαφημισμένα φάρμακα του Στρος Καν δεν είναι αρκετά ούτε καν ανασταλτικά. Το βασικό μας πρόβλημα , η ανάπτυξη ,το οξυγόνο δηλαδή για να σωθεί ο βαριά άρρωστος δεν υπάρχει. Όλο εξαγγελίες , όλο λόγια όλο σχέδια αλλά ανάπτυξη δεν φαίνεται πουθενά. Καλές οι ατάκες και οι συνεντεύξεις του Χρυσοχοίδη αλλά η αγορά δεν μπορεί να βγει από τον βάλτο με ευχολόγια.
Και από την άλλη την πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Και στα 4 μέχρι τώρα μνημόνια, δημόσιοι υπάλληλοι , ΔΕΚΟ , συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες μικροϊδιοκτήτες, βγάζουν τα κάστανα από την φωτιά.
Τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα του αλαλούμ;  Η αξιοποίηση του Ελληνικού. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συνεννοηθούν μεταξύ τους πως μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου. Και ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες με προτάσεις αξιοποίησης  που εννοείται ότι θα αποφέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κέρδη ακόμη συζητάνε και τσακώνονται η Μπιρμπίλη με τον Παμπούκη για το πόσα στρέμματα πράσινο πάρκο πρέπει να γίνει, πόσα δέντρα και πόσα ποταμάκια! Δηλαδή είναι σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι μας ,να έχουμε ένα μικρό πυροσβεστήρα και αντί να τον χρησιμοποιήσουμε άμεσα για να προλάβουμε την ολική καταστροφή να ψάχνουμε να βρούμε εκείνη την στιγμή ο συγκεκριμένος πυροσβεστήρας τι τεχνικά χαρακτηριστικά έχει και πόσο θα βλάψει το περιβάλλον!!!
Και τι κάνει για όλα αυτά ο πρωθυπουργός; Μετά την νέα κρυάδα από την Μέρκελ- μόνιμα «νέα» μέτρα ή δραχμή- τα περιθώρια κινήσεων δεν είναι και πολλά. Όλα πλέον θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της κρισιμότατης συνόδου κορυφής στις 25 Μαρτίου. Εάν καταφέρουμε να πάρουμε την επιμήκυνση και την μείωση των επιτοκίων χωρίς άλλες σημαντικές θυσίες έχει καλώς… Εάν όχι ,που είναι και το πιθανότερο, τότε δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.  Το σχέδιο του Μαξίμου περιλαμβάνει ακόμη και εκλογές αφού πρώτα ενημερώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και το τι μας περιμένει τα επόμενα χρόνια. Το σενάριο ανασχηματισμού μπορεί να δώσει πρόσκαιρες ανάσες στην κυβέρνηση αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση το πολύ σε δυο τρεις ημέρες  θα έχει ξεχαστεί και όλοι θα περιμένουν με τρόμο το μνημόνιο 5!
Τι περιμένει η κυβέρνηση από ενδεχόμενες εκλογές; Ήδη οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν κλείσει κατά πολύ την ψαλίδα – στο 1,9 δίνει την διαφορά η MRB- ενώ το παράδειγμα της Ιρλανδίας με την καταπόντιση στις εκλογές του κυβερνητικού μνημονιακού κόμματος είναι ενδεικτικό. Αν αναλογιστούμε ότι οι Ιρλανδοί είχαν πετύχει και καλύτερους όρους με την τρόικα από τους δικούς μας ,μπορούμε να καταλάβουμε τι έχει να συμβεί εδώ!!!  Άρα γιατί να πάει τώρα σε πρόωρες εκλογές έχοντας στην πλάτη ενδεχομένως και μία κακή απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε ; Η μόνη λογική εξήγηση είναι για να με χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ ότι ως κυβέρνηση οδήγησε την χώρα στην κανονική χρεοκοπία και στην δραχμή… Από την άλλη βέβαια μαζί με την κυβέρνηση θα κριθεί και στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως το κόμμα που διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

http://emprosdrama.blogspot.com/2011/03/blog-post_9200.html