Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το Παιδείας δεν έχει Υπουργό;

17.01.2011ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Η σημερινή επίσκεψη του Γιάννη Πανάρετου στον Κάρολο Παπούλια, ξένισε τους συντάκτες που καλύπτουν χρόνια το ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς και εκείνους που γνωρίζουν τα όρια και τους “μυστικούς κώδικες” του κοινοβουλευτισμού: Το να επισκέπτεται επισήμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υφυπουργός μιας κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά συνηθίζεται, λόγω της δομής του κυβερνητικού σχήματος, που προϋποθέτει ότι τις αρμοδιότητες του κάθε υφυπουργού, πέραν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μπορεί να τους τις παραχωρήσει ο πολιτικός προϊστάμενος υπουργός του.
Γι’ αυτό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ενημερώνουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους, οι υπουργοί. Το να περνάει την είσοδο της Ηρώδου Αττικού ένας υφυπουργός, συνιστά από μόνο του θέμα. Ανοίγει συζητήσεις, και παρακινεί την παραφιλολογία και το παρασκήνιο να στήσουν… χορό.
Ο Γιάννης Πανάρετος βέβαια δεν είναι ένας κάποιος υφυπουργός. Είναι προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, θεωρείται ο απόλυτος εκφραστής των θέσεων του Πρωθυπουργού στον χώρο της εκπαίδευσης, ενώ εμπνεύστηκε και τη διαδικασία του opengov. Παρόλο που η διαδικασία εξελίχτηκε σε οδυνηρή εμπειρία για την Κυβέρνηση, παρόλο που η Άννα Διαμαντοπούλου είχε διαμαρτυρηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την πολιτική αυτονόμηση του υφισταμένου της, παρόλο που πρόσφατα οι πανεπιστημιακοί τον κατηγόρησαν ευθέως για τον τρόπο που διαχειρίζεται τον τομέα των κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα, εκείνος παραμένει στη θέση του, σχεδόν ακλόνητος.
Και φυσικά, με τη σημερινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δικαιούται να υποστηρίζει ότι έχει αποκτήσει πλέον και θεσμική νομιμοποίηση, κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται… αν υπάρχει Υπουργός Παιδείας. Πόσο μάλλον όταν στις δηλώσεις του ο Γιάννης Πανάρετος εξήγησε ότι ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για όλα τα παραπάνω, και κυρίως για τη μάχη που φέρεται να δίνει κατά της οικογενειοκρατίας στα Πανεπιστήμια. Προφανώς, και για το θέμα των κονδυλίων για τα ερευνητικά προγράμματα.
Η μόνη απορία που έμεινε σε εκείνους που άκουσαν τον Γιάννη Πανάρετο, είναι το αν επανέλαβε και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις απόψεις του περί “πορτιέρηδων”, όπως αποκάλεσε μερίδα των πανεπιστημιακών, με πρόσφατη ανάρτηση στο προσωπικό blog του. Αν και μάλλον, δεν θα είπε τίποτα…

Του ίδιου αρθρογράφου: