Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το μισό ΠΑΣΟΚ απέναντι στον Γιώργο

Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Alco» την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καταγράφει προβάδισμα 3,8% του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας (22,8%-18,4%), που διευρύνεται στο 4,9% (28,9%-24%), όταν επιχειρείται αναγωγή στα λευκά-άκυρα, και τους αναποφάσιστους.
Από τη μέτρηση προκύπτει ότι η ψαλίδα ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και την Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς σε σχέση με το σημερινό +3,8%, τον Σεπτέμβριο η «Alco» είχε καταγράψει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, που έφτανε στα επίπεδα του 7%....
Εκείνο ωστόσο που προκαλεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, είναι το μέγεθος της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ. Δεκαπέντε μήνες μετά τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, μόλις το 53,4% όσων ψήφισαν τότε ΠΑΣΟΚ δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι θα επαναλάβει μια τέτοια εκλογική συμπεριφορά και την επόμενη φορά που θα στηθούν κάλπες.
Δηλαδή, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν σήμερα να σταθούν απέναντι στην ηγεσία του Κινήματος, αντιδρώντας στις επιλογές μιας Κυβέρνησης, που μοιάζει να έχει απομακρυνθεί αρκετά από τις αρχές και τα κηρύγματα του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.
Εξάλλου, το ποσοστό της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, φαντάζει ιστορικά χαμηλό, γενικότερα για κόμμα το οποίο ασκεί την εξουσία, αλλά και ειδικότερα για το Κίνημα, που είχε πάντα κοινωνικές εφεδρείες.
Σε μια πιο ενδελεχή ανάλυση της συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ, βλέπει κανείς ότι το 12% δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστο, το 8,5% ότι θα ψηφίσει άκυρο-λευκό, το 4,9% στρέφεται προς το ΚΚΕ, και το 1,8% προς τη Νέα Δημοκρατία.
Οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ θεωρούνται ετεροβαρείς, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που δεν θα επιστρέψουν στο Κίνημα, ενώ οι απευθείας απώλειες προς τον έτερο πόλο του δικομματισμού, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, θεωρούνται ελεγχόμενες.
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
http://emprosdrama.blogspot.com/2011/01/blog-post_6270.html