Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ακαμπτη η στάση της Μέρκελ

Από Factorx Τρ. 23 Μαρ 2010, 00:21 στην/στις κατηγορίες Πρώτη Σελίδα.


Τις θέσεις της για το ζήτημα της Ελλάδας επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από το Βερολίνο, παραμένοντας αμετακίνητη στη σκληρή στάση της.

«Το λέω ξεκάθαρα ότι κατά τη δική μου άποψη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσουμε και για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε» υπογράμμισε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ.

Επανέλαβε ακόμη πως κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, «Πέμπτη και Παρασκευή, δεν πρόκειται (να συζητήσουμε) τρέχουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα», επισημαίνοντας και πάλι ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Καταλήγοντας, τόνισε και πάλι πως μια ευρωπαϊκή βοήθεια δεν θα είναι αρμόζουσα παρά μόνον σε περίπτωση απειλής στάσης πληρωμών μιας χώρας μέλους. «Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν είναι σε αυτή την κατάσταση» σημείωσε.

Με συνοδεία αυστηρών μέτρων η βοήθεια

Η όποια οικονομική στήριξη προς μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να συνοδεύεται με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας, δήλωσε από το Ευρωβουλή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ομιλία του στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση η στήριξη αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με δωρεάν επιχορήγηση.

Οι χώρες της ευρωζώνης «έχουν κοινή μοίρα», ανέφερε στη συνέχεια ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, περί ενδεχόμενης αποβολής στο μέλλον, μίας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, παρά τη θέλησή της.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι θεωρεί παράλογη την υπόθεση να εγκαταλείψει μια χώρα μέλος τη ζώνη του ευρώ, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με την ουσία και το ρόλο του ενιαίου νομίσματος. «Το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τρισέ.

Ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Ερωτήσεις υπέβαλαν στον Τρισέ οι ευρωβουλευτές, Ρόδη Κράτσα (ΝΔ), Νίκη Τζαβέλα (ΛΑΟΣ) και Νίκος Χουντής (ΣΥΝ).

Στις απαντήσεις του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αν κάποια ελληνική τράπεζα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, η ΕΚΤ θα σταθεί στο πλευρό της, όπως έκανε και με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως π.χ. στην Ιρλανδία.

Επίσης, ερωτηθείς αν προτίθεται να επεκτείνει και μετά το 2011 το ισχύον σήμερα καθεστώς που δίδει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα σχετικά υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, αφού εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ελληνικά μέτρα θα αποκαταστήσουν απολύτως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τίτλων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθετη περίπτωση το ζήτημα θα εξεταστεί.

http://www.ethnos.gr/