Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Δυστυχώς, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για την επανεκλογή της, παρά για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ιδέας...

Τα τελευταία νέα από τις Βρυξέλλες
«Νυν υπέρ πάντων ο αγών» για την ελληνική διπλωματία στις Βρυξέλλες, κι όσο κι αν διαφωνούμε με την κυβέρνηση όλοι βρισκόμαστε στο πλάι της αυτές τις κρίσιμες ώρες. Άλλωστε, το είπε και ο Αντώνης Σαμαράς: «Βάζουμε πλάτη για την Ελλάδα», οπότε ακόμη κι αν όλα είναι μαύρα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.
Τα νέα που έρχονται αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες είναι συγκεχυμένα, αλλά φαίνεται να γίνεται ένα....
απίστευτο διπλωματικό παζάρι προκειμένου να βρεθεί λύση η οποία θα έχει περισσότερο ευρωπαϊκό και λιγότερο ΔΝΤ χαρακτήρα. Η είδηση ότι μπορεί το ΔΝΤ να εμπλακεί περισσότερο στη σωτηρία της Ελλάδας έριξε το ευρώ έναντι του δολαρίου σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ενώ και τα χρηματιστήρια δεν χαίρονται από τις εξελίξεις.

Ίσως η μόνη που χαίρεται από την πτώση του ευρώ είναι η Γερμανία η οποία είναι η χώρα της Ευρώπης με τις περισσότερες εξαγωγές, οπότε αδύναμο ευρώ σημαίνει μεγαλύτερα κέρδη. Δυστυχώς, όμως, η κ. Μέρκελ ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη των γερμανικών επιχειρήσεων και για την επανεκλογή της, παρά για τη σωτηρία της ευρωπαϊκής ιδέας.
Μέσα στο κλίμα αδιαλλαξίας της Γερμανίας και κάτω από την μάλλον μοιρολατρική στάση των άλλων ισχυρών, όπως της Γαλλίας, η ελληνική πλευρά επιθυμεί ακόμη να βρει πεδίο διαπραγμάτευσης για σχέδιο σωτηρίας μόνο από την Ευρώπη. Γεγονός μάλλον δύσκολο αφού η Α. Μέρκελ θέλει να φύγει από τις Βρυξέλλες νικήτρια και να επιστρέψει στο Βερολίνο χωρίς να έχει κάνει βήμα πίσω.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται η αυριανή σύνοδος κορυφής να καταλήξει σε φιάσκο, να μη βρεθεί δηλαδή λύση, ούτε καν να συζητηθεί εκτενώς το θέμα της Ελλάδας. Οι πληροφορίες περί συνάντησης των χωρών του Γιουρογκρούπ πριν τη Σύνοδο είναι ακόμη στον αέρα και αν θα γίνει θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή.
Τα δεδομένα άλλαξαν άρδην με την υποβάθμιση της πορτογαλικής οικονομίας. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι μόνη και ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία οπότε η πίεση της ελληνικής πλευράς θα στηρίζεται στην άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση – πακέτο για όποια χώρα αντιμετωπίζει δημοσιονομικά προβλήματα. Αν η συζήτηση περιστραφεί γύρο από αυτό το θέμα τότε μάλλον θα αποτραπεί η καταστροφική για την Ελλάδα εμπλοκή του ΔΝΤ. Ίσως, από τη Σύνοδο κορυφής να μην προκύψει απολύτως τίποτε, να δοθεί παράταση της αγωνίας και ως την τελική λύση η Ελλάδα να δανειστεί με υψηλά επιτόκια.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, λοιπόν, και ας τους φωτίσει ο θεός να μην κάνουν καμιά γκάφα.


Από το ANTINEWS