Από parapolitika.gr
Υποβλήθηκε την Δευ, 22/03/2010 - 09:09.
Η χθεσινή ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας ότι η χώρα είναι «ανοιχτή στην ιδέα παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ελλάδα», ίσως και να αποτελέσει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού βοήθησε τη Γερμανία να επανενωθεί μετά τη διάλυση του σοβιετικού συνασπισμού και αφού στήριξε τα εμπορικά της πλεονάσματα εκτρέποντας τις εξωτερικές συναλλαγές χωρών όπως η Ελλάδα, σήμερα δείχνει να αποτελεί εμπόδιο στα γερμανικά σχέδια για αυτοδύναμη οικονομική και πολιτική παρουσία στον κόσμο.
Εκτός και αν την τελευταία στιγμή το Βερολίνο και η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσουν, ότι αρκετά τράβηξαν το σκοινί και επιστρέψουν στις ευρωπαϊκές λύσεις, που είναι εξίσου μεν επώδυνες για την Ελλάδα, αλλά θα δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ε.Ε. έχει συνοχή.
Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας δημιουργήθηκαν και από ελληνικά ελλείμματα. Ωστόσο η ταυτολογία αυτή δεν εξαντλεί το ζήτημα. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα εντασσόμενη στην Ε.Ε. το 1981, αναγκάσθηκε να εκτρέψει το εξωτερικό της εμπόριο από τις διεθνείς αγορές προς τις χώρες της Ε.Ε.
Παράδειγμα δύο μεγάλα προϊόντα. Στο βοδινό κρέας και τα αυτοκίνητα για τα οποία η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά εισαγωγική, η κάλυψη των αναγκών μας στράφηκε υποχρεωτικά στη Γερμανία εγκαταλείποντας τη διεθνή αγορά. Και αυτό όχι διότι τα γερμανικά προϊόντα ήταν καλύτερα ή φθηνότερα, αλλά κυρίως διότι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα επέβαλε εμπορικό προστατευτισμό. Η δημιουργία της «Εσωτερικής Αγοράς» το 1992 και η εισαγωγή του ευρώ το 2001, διευκόλυναν ακόμα περισσότερο την πώληση των γερμανικών προϊόντων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ε.Ε.
Έτσι η Γερμανία επωφελήθηκε για δεκαετίες από την Ευρωπαϊκή «ιδέα», στην οποία τώρα βάζουμε... εισαγωγικά. Ευτυχώς η Κομισιόν παρά τον εξισορροπητικό της ρόλο δεν δίστασε να θυμίσει χθες στην κα Μέρκελ, ότι πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου των 16 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, όπου προβλέπεται στήριξη της Ελλάδας. Αναμφίβολα η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Πέμπτης θα χαράξει δρόμους για την Ε.Ε.