Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΩΝ‏


Η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ είναι η εξής: "Ως εδώ. Δεν θα αφήσουμε τον Σαμαρά και την παρέα του να μετατρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε Πολιτική Άνοιξη, ούτε τη φιλελεύθερη παράταξη σε ακροδεξιό κόμμα". 

Υπόγειος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Νέα Δημοκρατία ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην καραμανλική πτέρυγα του κόμματος. Αιτία της σύγκρουσης, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι η ακροδεξιά στροφή του κυβερνητικού κόμματος, η οποία βρίσκει απέναντι στους καραμανλικούς, αλλά και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει εκχωρήσει εν λευκώ την οικονομική πολιτική στον Γιάννη Στουρνάρα, δηλαδή στο "σύστημα Σημίτη", προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο ήδη κλυδωνισμούς προκαλούν και οι φήμες περί απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα, κάτι που όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές "Έχουν προκαλέσει έντονη δυσφορία στην τρόικα, καθώς θεωρεί τον Στουρνάρα δικό της άνθρωπο και δεν διαπραγματεύεται την απομάκρυνσή του". Πάντως οι καραμανλικοί έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους, οι οποίες μόνο καλές δεν είναι τόσο για τον υπουργό Οικονομικών, όσο και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Και αν το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι προειδοποιήσεις υπήρξαν πολλές από καραμανλικά στελέχη προς τον πρωθυπουργό, η ερώτηση 55 βουλευτών της ΝΔ για το πετρέλαιο θέρμανσης ισοδυναμεί με επίδειξη ισχύος με αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκτός αυτού "τρόμο" έχουν προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου οι αναρτήσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και βουλευτή της ΝΔ Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και διαφώνησε ανοικτά με την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων και της διχαστικής λογικής, που ανέπτυξε μέσω του λόγω του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην πολιτική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας (Διαβάστε ΕΔΩ). Η ανησυχία του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο εξαιρετικά επιθετικό άρθρο της γνωστής σαμαρικής ιστοσελίδας antinews με τίτλο "Εξερευνώντας... το μυαλό του Αντώναρου".

Το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και ο ίδιος γνωρίζουν ήδη ότι πραγματοποιούνται διαρκείς συζητήσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να υπάρξει αντικατάσταση του σημερινού πρωθυπουργού από άλλο πρόσωπο, από έναν μεταβατικό πρωθυπουργό περίπου όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου (Διαβάστε ΕΔΩ). Είναι και αυτός ένας λόγος που το Μέγαρο Μαξίμου, όσο απομονώνεται, προσφεύγει στην ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων προκειμένου να θωρακιστεί. Εκτός αυτού πολλά υπήρξαν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που διατύπωσαν ευθέως και δημόσια την αντίθεσή τους προς την θεωρία των δύο άκρων, η οποία πλέον εντάσσεται στον θεσμικό λόγο της κυβέρνησης, δια στόματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα αίσθηση προκάλεσαν τόσο το άρθρο του πρώην υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη ο οποίος έγραψε ότι "Η ΝΔ μεταλλάχθηκε σε ακροδεξιό κόμμα", όσο και η αναφορά του Νικήτα Κακλαμάνη ότι "Κάποιοι ξεπλένουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους παρελθόν".

Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, το γεγονός ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει, το success story έχει διαψευσθεί από την ίδια την πραγματικότητα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας γίνεται όλο χειρότερη, με την ελληνική κοινωνία να έχει φθάσει στα όρια της και την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να πάρει νέα επώδυνα μέτρα, θα αποτελέσουν το βασικό αιτιολογικό πλαίσιο για την δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων.

Πάντως η γενικότερη αντίληψη που επικρατεί στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ είναι η εξής: "Ως εδώ. Δεν θα αφήσουμε τον Σαμαρά και την παρέα του να μετατρέψει το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε Πολιτική Άνοιξη, ούτε τη φιλελεύθερη παράταξη σε ακροδεξιό κόμμα. Ούτε βέβαια μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι έναν πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθεί τις εντολές του συστήματος Σημίτη".