Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα

Η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα


Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση εκπέμπει προς την κατεύθυνση των δανειστών ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσουν νέα μέτρα. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τον ισχυρό άνδρα του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο πρωθυπουργός, μια μέρα μετά το μήνυμα που έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους από τις Βρυξέλλες, ζητώντας να δείξουν αλληλεγγύη, αλλά και υπεθυνότητα, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Βίζερ εξέφρασε την κάθετή αντίθεσή του στο ενδεχόμενο επιβολής νέων οριζόντιων μέτρων, ξεκαθαρίζοντας πως το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία στην Ελλάδα δεν αντέχουν άλλα μέτρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου προβλέπεται να υπάρξουν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και η νέα ελάττωση του χρέους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα της Άνοιξης του 2014, όταν δηλαδή και η Eurostat επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους.
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του τόνισε πως υπάρχουν διάφορα σενάρια και πως το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους, ενώ για τη μετακύληση του χρέους είπε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».
Βενιζέλος: Νέα μέτρα δεν είναι δυνατό να συζητηθούν
Ανάλογο, πάντως ήταν και το  μήνυμα που εξέπεμψε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «νέα μέτρα δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν όχι μόνο γιατί δε θα περάσουν αλλά και γιατί δημιουργούν φαύλο κύκλο και επιτείνουν την ύφεση και κάτι τέτοιο δεν είναι ανεκτό».
Αδωνις: Αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα, να αποφασίσει ο λαός με εκλογές
Πάντως, όλα δείχνουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσφορία με την αδιάλλακτη στάση της Τρόικα η οποία φαίνεται να βλέπει δημοσιονομικό κενό το 2014, το οποίο πρακτικά σημαίνει λήψη νέων μέτρων που η πλευρά των δανειστών τα υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά πάντως, από την πλευρά της διαψεύδει επισήμως ότι υπάρχει το κενό αυτό, ωστόσο η ανησυχία για την αδιαλλαξία των δανειστών είναι έντονη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που την Τετάρτη για πρώτη φορά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρεθηκε ευθέως στο ενδχόμενο εκλογών λέγοντας ότι εάν η Τόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.


Πηγή: Η κυβέρνηση απειλεί με εκλογές αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/126452#ixzz2hulU9QH1