Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Κρίση στις σχέσεις Μαξίμου - τρόικας με φόντο τα νέα μέτρα

Κρίση στις σχέσεις Μαξίμου - τρόικας με φόντο τα νέα μέτρα
Αποκλείει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα και ετοιμάζεται να παίξει το… χαρτί των εκλογών
Τρία σημεία τριβής μεταξύ κυβέρνησης - τρόικας έχουν ανεβάσει κατά πολύ τη θερμοκρασία στις συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών μας, καθώς οι σκληροί τεχνοκράτες της Ε.Ε. και της ΕΚΤ βλέπουν την Αθήνα να τηρεί αρνητική στάση απέναντι στις υποδείξεις τους.
Αρχικά, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων φαίνεται πως έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας, καθώς έχει σημειωθεί σοβαρή εμπλοκή μετά το αίτημα για νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς όλη η ρητορική Σαμαρά - Βενιζέλου έχει στηριχθεί πάνω στο δόγμα "όχι νέα μέτρα", πετώντας μάλιστα στους "τροϊκανούς" το ενδεχόμενο εκλογών ως αντίβαρο.
Όπως τόνιζε κορυφαίος Υπουργός, αν η δανειστές επιμείνουν δε θα πρέπει να θεωρούμε απίθανο το ενδεχόμενο εκλογών μιας και η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες δεσμεύεις έναντι των πολιτών και μόνο μέσω εκλογών μπορεί να τις αναθεωρήσει. Η πλευρά των δανειστών μας τονίζει πως η Αθήνα εκμεταλλεύεται τις κόντρες στο εσωτερικό των δανειστών μας και την άποψη του ΔΝΤ ότι δεν πρέπει να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα, μεταφράζοντας τη σε "όχι νέα μέτρα". Παράλληλα, χρεώνουν σε επικοινωνιακούς τακτικισμούς της κυβέρνησης τη μονομερή απόφαση της για το επίδομα θέρμανσης κάτι που δεν άρεσε σε πολλά μέλη της τρόικα.
Δεύτερο σημείο τριβής, είναι η διαχείριση του θέματος του ελληνικού χρέους, ζήτημα για το οποίο η Αθήνα επιθυμεί μία γρήγορη λύση που θα δώσει ώθηση στην καθημερινότητα της κυβέρνησης και θα αποτελέσει ισχυρό χαρτί για τις επόμενες εκλογές, όποτε και αυτές αν γίνουν. Αρνητικοί πάντως ως προς αυτό το ενδεχόμενο, φέρονται να είναι αρκετοί επικεφαλής κυβερνήσεων της Ευρώπης, μιας και πιστεύουν πως μία τέτοια απόφαση θα θεωρηθεί ως αποτυχία του προγράμματος με ότι συνεπάγεται αυτό.
Τρίτο πάντως σημείο κόντρας αποτελεί το "περίφημο" πλέον χρηματοδοτικό κενό του 2014 για το οποίο θα πρέπει να έχουν ληφθεί αποφάσεις μέχρι το Δεκέμβριο. Οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα εκ διαμέτρου αντίθετα ελληνικά σχέδια έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στους "τροϊκανούς" αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε καμία περίπτωση πάντως, οι κυβερνητικοί δε συζητούν νέο μνημόνιο καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει και νέα μέτρα, κάτι που δε θέλουν ούτε να ακούν Σαμαράς και Βενιζέλος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι τέλος του μήνα να καλύψει τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, βρίσκοντας τρόπο να ξεπεράσει το σκόπελο της αμυντικής βιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης: 


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/359122/krisi-stis-sheseis-maximoy---troikas-me-fonto-ta-nea-metra#ixzz2i31EfuqQ