Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΝΑΤΟ: Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο κατόπιν λύσης του Σκοπιανού

ΝΑΤΟ: Ένταξη της ΠΓΔΜ μόνο κατόπιν λύσης του Σκοπιανού
Τη θέση ότι η ΠΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο βοηθός του γ.γ. της Συμμαχίας, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας Ντίρκ Μπρένγκελμαν.
Μετά από συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Βοκουρεσίου, η οποία επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο σχετικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος της.

Ακόμη, ο κ. Μπρένγκελμαν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται και για άλλα μείζονα ζητήματα στην ΠΓΔΜ, όπως η λειτουργία κράτους δικαίου, η απρόσκοπτη λειτουργία της δικαιοσύνης, τα θέματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας για τη διευθέτηση των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα.

Από τη πλευρά του ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι η χώρα του «πληρώνει υπερβολικά μεγάλο τίμημα εξαιτίας ορισμένου βαθμού έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

Είπε ακόμη ότι η χώρα του παρεμποδίζεται στη νατοϊκή ενταξιακή πορεία της και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε».
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του ευελπιστεί σε «θετική αντίδραση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρούεφσκι απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στον κ. Σαμαρά, στην οποία προτείνει τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ζητά από την Ελλάδα να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., και να καταστεί εταίρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/323743/nato-entaxi-tis-pgdm-mono-katopin-lysis-toy-skopianoy#ixzz2YBM8WPkc