Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ILO: Στα όρια της κοινωνικής αναταραχής οι χώρες του Νότου



Αν και δεν περιμένουμε να μας το πουν τα διεθνή ινστιτούτα, το βλέπουμε κι από μόνοι μας, όμως, είναι γεγονός ότι οι χώρες του Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, βρίσκονται στα όρια της κοινωνικής αναταραχής.

Το επιβεβαιώνει και ειδική έκθεση της οργάνωσης ILO που ανήκει στον ΟΗΕ και στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος κίνδυνος για να ξεσπάσουν ταραχές και να υπάρξει κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι χώρες του Νότου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα καθώς η ανεργία καλπάζει, κυρίως ανάμεσα στους νέους και στους ανειδίκευτους εργάτες. Η οργάνωση καλεί στην άμεση λήψη μέτρων καθώς ο ειδικός δείκτης με τον οποίο η ILO μετράει τον κίνδυνο κοινωνικών ταραχών έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες στην ΕΕ.

Τονίζεται ότι μέσα στους τελευταίους έξι μήνες οι άνεργοι στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1εκατ.και πως τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται δεν χτυπάνε τις ρίζες της κρίσης αλλά ευνοούν την αύξηση της ανεργίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο πέντε χώρες από τις 27, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, είδαν τα ποσοστά ανεργία να υποχωρούν εν μέσω κρίσης. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η Γερμανία είναι και η μοναδική χώρα στην οποία από το 2008 μειώνεται η ανεργία των νέων.

Η ILO, στην έκθεσή της προτείνει να προστατεύονται οι θέσεις εργασίας στις μελλοντικές πολιτικές για τη διαχείριση κρίσεων και ζητά ειδικότερα μια «εγγύηση απασχόλησης» για τους νέους.

Την ίδια στιγμή, στο κύριο άρθρο τους οι FT προειδοποιούν και αυτοί για τις χώρες του νότου και λένε ότι οι ισχυροί της Ευρώπης θα πρέπει να ξαναδούν τις πολιτικές που ακολουθούν πριν είναι αργά.

Πράγματι, η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού. Μια σπίθα αρκεί να βάλει φωτιά σε οποιαδήποτε χώρα. Κι αν αυτή η σπίθα είναι το κούρεμα καταθέσεων, το νέο παιχνιδάκι που παίζει το Βερολίνο και ο υποτακτικός της Όλι Ρεν, τότε είμαστε πολύ κοντά στην κοινωνική ανάφλεξη.