Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ένταση και κατήφεια στο ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά το συνέδριο…


Ένταση και κατήφεια στο ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά το συνέδριο…
Λίγες μόνο βδομάδες μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τίποτα δεν δείχνει ότι αυτή η κορυφαία κομματική διαδικασία έχει προσφέρει έστω κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης.
Και αυτή η –πικρή- διαπίστωση έχει επαναφέρει την εσωστρέφεια, τη γκρίνια, την αμφισβήτηση βασικών επιλογών του Βενιζέλου.
Πράγματι, ενώ η ηγετική ομάδα του Κινήματος προσδοκούσε μια αύξηση της συσπείρωσης, μια ανάκτηση της συνοχής, μια ακόμα και μικρή δημοσκοπική άνοδο, τα γεγονότα δείχνουν ότι τίποτα απ' αυτά δεν κατάφερε. Σαν να μην πρόσφερε τίποτα το συνέδριο...
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο σε ποσοστά αρκετά κάτω απ' το 10%, σταθερά σε μονοψήφια νούμερα. Το σημαντικότερο, δίχως κάποια δυναμική που να επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον.
Αλλά ακόμα χειρότερα, όπως πληροφορούμαστε, είναι τα πράγματα σε εσωκομματικό επίπεδο.
Όλες οι διαδικασίες που επιχειρήθηκαν μετά το συνέδριο για την εκλογή μεσαίων οργάνων και στα αστικά κέντρα και στην επαρχία στέφθηκαν από... βροντερή αποτυχία!
Προσέρχονταν ελάχιστοι, με αποτέλεσμα πολλές διαδικασίες να αναβληθούν ελλείψει κομματικών μελών!
Απ' την άλλη, όπως παρατηρούν στελέχη ακόμα και του επιτελείου του Βενιζέλου, βασικές πολιτικές ή επικοινωνιακές επιλογές του αποδεικνύονται ανεπιτυχείς ή –ακόμα χειρότερα- παράγουν αποτελέσματα αντίθετα απ' τα προσδοκώμενα.
Ως χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αναφέρουν την παρουσία Βενιζέλου στην προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ, που αντί να ενισχύσει το προφίλ του όπως ο ίδιος προσδοκούσε και διατυμπάνιζε, αποδείχτηκε ένα φιάσκο και τον έβαλε στο κάδρο της συνολικότερης πολιτικής απαξίωσης.
Και αυτό προκύπτει και σαν εκτίμηση κλίματος και από έρευνες που γίνανε μετά απ' αυτή την εμφάνιση.
Επίσης, όλος ο σχεδιασμός του περί ανασχηματισμού έχει στην ουσία ακυρωθεί. Και αυτό ανεξάρτητα με το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά ο ανασχηματισμός.
Ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε επενδύσει πολλά στην είσοδό του στην κυβέρνηση, σε θέση αντιπροέδρου και φυσικά στην παρουσία και άλλων στελεχών του Κινήματος σε κυβερνητικές θέσεις.
Τελικά και ύστερα από πολλές αντιδράσεις αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί σε ό,τι αφορά στη δική του συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, ενώ όλες οι αλλαγές που θα γίνουν (όποτε γίνουν) φαίνονται σαν πρωτοβουλίες αποκλειστικά του Αντ. Σαμαρά και όχι σαν... πίεση απ' τον Βενιζέλο, όπως ο ίδιος επιχειρούσε επικοινωνιακά.
Και σα να μην έφταναν αυτά (και άλλα...) συνεχίζονται και οι διαρροές στελεχών (ανώτερων και μεσαίων) και μελών, κυρίως σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ...
Και η ανάκαμψη, η αύξηση της συσπείρωσης, η ανάκτηση μιας κάποιας δυναμικής, φαίνονται όνειρα μακρινά, αντίθετα με την εσωστρέφεια που επανήλθε...
Ο κουμπάρος


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/297288/entasi-kai-katifeia-sto-pasok--ligo-meta-to-synedrio#ixzz2QDTZjFRe