Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ... ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ;


Οι μέρες περνάνε, οι βδομάδες περνάνε και τα πράγματα όχι μόνο δεν δείχνουν να βελτιώνονται, αλλά δείχνουν να χειροτερεύουν.
Το φιάσκο στη Κύπρο, το φιάσκο με τη συγχώνευση τη Εθνικής με την Eurobank, και οι ανόητες δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες μόνο μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών…

Το νέο θέμα που άνοιξαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι, είναι αυτό του κουρέματος των καταθέσεων, δηλαδή της μερικής δήμευσής τους.

Ο νέος φόβος του Έλληνα...

Αν στο τέλος επιβληθεί κάποιο κούρεμα στις καταθέσεις, πρέπει να ξεκαθαρισθεί το ποιές καταθέσεις θα αφορούσε το θέμα.

Προφανώς τις καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο. 

Επίσης, πρέπει να ξεκαθαρισθεί αν θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση για κάθε τράπεζα, όπως έγινε στη Κύπρο!

Αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας, όλες οι Ελληνικές τράπεζες είναι βαθειά στο κόκκινο…

Απόδειξη, ότι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ειδικοί μηχανισμοί της Ευρωζώνης δεν τροφοδοτούσαν τις Ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα πάνω από 130 δισεκατομμύρια, τα πράγματα στο τραπεζικό σύστημα θα ήταν τελείως διαφορετικά…

Αν λοιπόν επιβληθεί κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα τότε, εκτός από το τέλμα στο οποίο θα περιέλθουμε οριστικά, θα φανεί και η «γύμνια» των Ελλήνων πολιτικών…

Διότι κανένα από τα λαλίστατα κόμματα, ούτε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής φαίνεται να έχουν μελετήσει το θέμα αυτό.

Κανένα επιστημονικό συμβούλιο, κανενός κόμματος δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια στοιχειωδώς σοβαρή μελέτη για το τι πραγματικά θα μπορούσε να γίνει για την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος και για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Δηλαδή το κούρεμα…

Εν κατακλείδι, κανείς από τους 300 δεν έχει πάρει… χαμπάρι ποιά ακριβώς είναι τα προβλήματα και πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, πριν είναι πολύ αργά!