Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ποιες είναι οι αστοχίες που έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και το «σύστημα Σημίτη» ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση Καραμανλή


Η αμνησία Σημίτη – Στουρνάρα για το ΔΝΤ! (VIDEO)

Όταν κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες έχουν ασθενή μνήμη, προφανώς κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για όσα έχουν συμβεί στην εθνική οικονομία και εις βάρος της κοινωνίας. Αυτό το σχόλιο έκανε υπουργός παλαιότερων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος στην κρίσιμη εποχή που κλήθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια για νέα διακυβέρνηση με ριζοσπαστικές αντιλήψεις έκανε πίσω…
Οκτώ χρόνια μετά, εκείνος ο πρώην υπουργός βλέπει τα δημοσιεύματα, αναλύει τα γεγονότα, διαβάζει τους αριθμούς και παραδέχεται πως έπρεπε να υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του κ. Κώστα Καραμανλή. Η μεθοδευμένη προσπάθεια του «συστήματος Σημίτη» να κηλιδώσει την περίοδο 2004 – 2009 αλλά και οι αντιδράσεις μετά το “nonpaper” που συνέταξαν βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ αποτελούν βασική ένδειξη της πολιτικής αντιπαράθεσης που μαίνεται.
Την αρχή έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν την διανομή του “nonpaper”, εξηγούν πολιτικοί παρατηρητές. Την ίδια στιγμή, οι δημοσιογράφοι αναμοχλεύουν τα δεδηλωμένα οικονομικά στοιχεία της περιόδου Καραμανλή. Η αλήθεια για το έλλειμμα του 2009 δεν αμφισβητείται.
Το θέμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη με τη συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt”. Όχι μόνο αναθερμαίνει την προσωπική αντιπαράθεση που έχει με τον κ. Κώστα Καραμανλή από την άνοιξη του 2000, αλλά επιβεβαιώνει με τα λεγόμενά του όσους υποστηρίζουν πως διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και κινείται πολιτικά στο παρασκήνιο.

Πώς ο Βάισερ «αδειάζει» τον Σημίτη

Ενδεικτική είναι η επισήμανση που έκανε ο κ. Σημίτης στη γερμανική εφημερίδα περί αναγκαιότητας για «νέο κούρεμα» του χρέους. Ο πρώην υπουργός κυβερνήσεων της Ν.Δ. που επικοινώνησε μαζί μας σχολίασε ως «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» αυτή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού. Αφ’ ενός έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε με δηλώσεις που έχει κάνει ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου.
Αφ’ ετέρου οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του “EuroWorkingGroup” κ. Τόμας Βάισερ στον “Alpha” πριν γίνει η επανεμφάνιση του κ. Σημίτη.
Οι εκτιμήσεις του κ. Βάισερ, σύμφωνα με τις οποίες μετά τις εκλογές στη Γερμανία προσδιορίζεται από τους Ευρωπαίους να αρχίσει η διαδικασία για το νέο «κούρεμα» (Παρακολουθήστε το βίντεο 1).
Ο κ. Βάισερ σχολιάζει τα λάθη του ΔΝΤ, κάτι που δεν έκανε ο κ. Στουρνάρας, ενώ θίγει και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία προφανώς και δεν στηρίχθηκε σε προμήθειες και δημόσιες δαπάνες στο διάστημα 2004 – 2009 αλλά έχει πολύ βαθύτερες ρίζες.
Επομένως η έκκληση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί νέο δεδομένο ή προσπάθεια ενίσχυσης των διαβουλεύσεων που έχει η ελληνική πλευρά με τη γερμανική σ’ αυτό το επίπεδο.

Δικαιολογίες για τη «δημιουργική λογιστική»

Κατά την εκτίμηση του πρώην υπουργού, ο κ. Σημίτης επανεμφανίστηκε επιχειρώντας με μορφές εναντίον της κυβέρνησης Καραμανλή να καλύψει το πραγματικό πρόβλημα. Οι αρνητικές συνέπειες της «δημιουργικής λογιστικής» ακόμα και από πρόσωπα που συμμετέχουν στην τρικομματική κυβέρνηση (όπως ο κ.Γιάννης Στουρνάρας), αλλά και οι ατυχέστατοι χειρισμοί προσώπων που κόμπαζαν ότι «σκαμπάζουν» περισσότερο από οικονομικά (όπως ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Λαγκάρντ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου) είναι το πρόβλημα.
Χθες το Newsbomb.gr” δημοσίευσε πώς από τις διαβεβαιώσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου ότι «λεφτά υπάρχουν» ως τη δραματική διαπίστωση που έκανε ο πιο καλός μαθητής της τρόικας κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναγκάσθηκε να παραδεχθεί πως «δεν υπάρχει σάλιο». Οικτρά λάθη που σημειώθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 επειδή δεν υπήρχε συντονισμός και σοβαρότητα φαίνεται να οδήγησαν τη χώρα στα δεσμά των μηχανισμών στήριξης.
Πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν όμως ότι το «σύστημα Σημίτη» -από το οποίο δεν προέρχονται μόνο οι κ.κ. Στουρνάρας και Παπακωνσταντίνου αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος- δεν απέδειξε εμπράκτως την επάρκειά του στο κρίσιμο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2010, όταν οι κερδοσκόποι και οι διεθνείς δανειστές έσυραν τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προκλητική δήλωση Προβόπουλου

Προσέξτε τι απάντησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος απαντώντας στις 24 Νοεμβρίου 2009 σε ερωτήσεις βουλευτών για την οικονομία. «Η μεν κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε πει ότι αν επανεκλεγόταν θα έκοβε δαπάνες, θα πάγωνε αμοιβές και συντάξεις, θα έκανε διάφορα για τη φοροδιαφυγή και λοιπά… Πώς εγώ μπορώ να ξέρω τι θα έκανε αυτή η κυβέρνηση; Πώς μπορούσε να ξέρω τι θα έκανε η σημερινή κυβέρνηση;» δήλωσε επί λέξει ο κ. Προβόπουλος.
Αν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δεν επιδείξει ενδιαφέρον για τα οικονομικά δεδομένα της συγκυρίας και τους κινδύνους που εγκυμονούνταν ποιος θα το έκανε; Μήπως και για την αδράνεια της κυβέρνησης Παπανδρέου ευθύνεται ο κ. Καραμανλής και το επιτελείο του διότι είχαν ξεκάθαρες θέσεις;
Σ’ αυτά τα παράδοξα μόνο το «σύστημα Σημίτη» μπορεί να δώσει απαντήσεις τις οποίες μπορεί να βαφτίσει «δημιουργικές».
Μένουμε στα δεδομένα και στη δήλωση του τότε υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου στις 11 Ιανουαρίου 2010 ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Δύο ημέρες μετά, στις 13 Ιανουαρίου 2010 συμπληρώθηκαν οι πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κι έληγε η προθεσμία αναδιάταξης της χώρας που έβαλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στον εαυτό του.

Εκκίνηση του ράλλυ από ΓΑΠ στο Ζάππειο

Κάποιοι περίμεναν να αμβλύνει τις εντυπώσεις που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Λοβέρδου με τη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. «Είμαστε στην εντατική. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη» απάντησε ο κ. Παπανδρέουστη σχετική ερώτηση που έκανε πολιτικός συντάκτης της «Ελευθεροτυπίας» (όπως θα δείτε και στο βίντεο 2).
Όπως ήταν αναμενόμενο τα “spreads” εκτοξεύθηκαν εκείνη την ημέρα και έξι ημέρες αργότερα έγινε η κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας. Στις 26 Ιανουαρίου, κάποιοι που «σκάμπαζαν καλύτερα» γενικώς διέρρευσαν στους “FinancialTimes” ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου αναζητούσε δανεικά από την Κίνα.
Τρεις ημέρες αργότερα έκαναν «πάρτυ» όσοι έπαιζαν με τα “spreads”.
Στις 2 Φεβρουαρίου 2010 ανακοινώθηκε σπασμωδικά και χωρίς προειδοποίηση το πάγωμα των μισθών, μείωση των επιδομάτων, αυξήσεις στα καύσιμα και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Στο βίντεο 3 δείτε απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων του “Mega” που σκιαγραφεί τη σύγχυση εκείνης της κυβέρνησης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο «Τιτανικός»

Κι ενώ παρατηρήθηκε ηρεμία στις αγορές ύστερα από αυτές τις ανακοινώσεις, μια δήλωση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο “Bloomberg” προκάλεσε δραματική διεύρυνση στα “spreads” των ομολόγων στις 15 Φεβρουαρίου. Ο τότε υπουργός Οικονομικών δήλωσε τότε η οικονομία είναι σε «κακό χάλι» και πως παρομοίωσε τη μείωση του ελλείμματος με την αλλαγή πορείας του Τιτανικού! Έφθασε μάλιστα να πει ότι ο δημόσιος τομέας βρισκόταν εκτός ελέγχου επειδή προγραμμάτιζε απεργίες.
Και να φανταστεί κανείς ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2009 ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε βγει στο δελτίο του “Mega” κατηγορώντας τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου για μία κατά πολύ ηπιότερη δήλωση που είχε κάνει στο ίδιο πρακτορείο! Θράσος ή ανεπάρκεια; Τα συμπεράσματα δικά σας από το βίντεο 4.
Αυτή η μνημειώδης πολιτική υπευθυνότητα της κυβέρνησης προκάλεσε δύο ημέρες αργότερα την αντίδραση του Eurogroupκαι του Ecofinπου ζήτησαν τη λήψη άμεσων νέων μέτρων ως τις 16 Μαρτίου 2010.

Αντιλαϊκά μέτρα και συγχαρητήρια από τη Μέρκελ

Στις 5 Μαρτίου 2010, ο κ. Παπανδρέου μετέβη στο Βερολίνο όπου συνάντησε τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ. Ο τότε πρωθυπουργός επισήμαινε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική αλλά μόνο πολιτική στήριξη ενώ η κ. Μέρκελ έδινε συγχαρητήρια για το δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων που ανακοίνωσε δύο ημέρες πριν και προέβλεπε:
  • Μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας.
  • Μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου.
  • Μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ.
  • Αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%.
  • Αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης.
  • Επιβολή επιπλέον 10% έως 30% στους (ήδη υπάρχοντες) φόρους εισαγωγής επί της αξίας των περισσότερων εισαγόμενων αυτοκινήτων.
  • Επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκίνητα (είχαν καταργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2003), ακόμα και στα μικρότερου κυβισμού.
  • Επέκταση των τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, ακόμα και στα μικρότερα.

Έρπειν από τους κερδοσκόπους

Μετά και το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο τότε πρωθυπουργός διαβεβαίωνε στις 22 Μαρτίου 2010: «Το έχω πει αμέτρητες φορές ότι εμείς δεν έχουμε ζητήσει χρήματα. Θα είναι πολύ χρήσιμο και ισχυρό όπλο, και μάλιστα οπλισμένο, πάνω στο τραπέζι, ικανό να αποτρέψει κερδοσκοπία και κερδοσκόπους».
Πέντε ημέρες αργότερα, στις 27 Μαρτίου 2010, ο κ. Παπανδρέου αναδιατύπωσε τη δήλωσή του διότι οι κερδοσκόποι απάντησαν με νέα άνοδο στα “spreads”: «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να προσφύγουμε σε αυτόν τον μηχανισμό και το γεγονός ότι υπάρχει ένα οπλισμένο περίστροφο στο τραπέζι, αποτελεί μια θετική ένδειξη… Υπάρχει το οπλισμένο περίστροφο, αν κάποιος θελήσει να υπονομεύσει τη σταθερή πορεία μας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Την ίδια στιγμή αρθρογράφησε στον «Κόσμο του Επενδυτή» λέγοντας ότι η Ελλάδα «έπεισε ότι δεν επαιτούσε, αλλά διεκδικούσε τη σφυρηλάτηση μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης, ώστε να μπει ένα τέλος στο όργιο της κερδοσκοπίας».
Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε σε μέλη του ΚΤΕ Οικονομικών ότι «ο πρόεδρος κάνει λες και παίζει σε πολιτικό “pulpfiction…», όπου “pulpfiction” στα αμερικάνικα σημαίνει κάτι μεταξύ αναγνώσματος λαϊκής κατανάλωσης και «σκουπιδο—νουβέλας».
Το κλίμα γίνεται ακόμα δυσμενέστερο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο εξ αιτίας του ράλλυ που σημείωναν στα “spreads”.

Οι φήμες και η αμηχανία Παπακωνσταντίνου

Φήμες που διέρρευσαν στις 6 Απριλίου 2010 ανέφεραν ότι η Ελλάδα ζήτησε την τροποποίηση του μηχανισμού χρηματοδότησης. Διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αν προσφύγει στο μηχανισμό, «το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει επιπλέον μέτρα».
Δύο ημέρες αργότερα το ίδιο πρόσωπο εμφανίσθηκε στο δελτίο του “Mega” τοποθετήθηκε επί του θέματος. Το βίντεο 5 αποτελεί ντοκουμέντο.
Την επόμενη ημέρα, ο τότε υπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν έχει τεθεί σε ενεργοποίηση ο μηχανισμός. Έχουμε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού, αλλά είναι και πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, για να υπάρχει δίκτυ ασφαλείας».
Το σύρσιμο αναλόγως με τις διαθέσεις των κερδοσκόπων αναλόγως με τις σκοπιμότητές τους γίνεται προφανής.

Τα τραγικότερα ολισθήματα

Στις 17 Απριλίου ο κ. Παπακωνσταντίνου κάνει άλλη μια δήλωση που εκτόξευσε τα “spreads”. Υποστήριξε ότι «κανείς απολύτως δεν έχει πει ότι πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα το 2010. Και για έναν απλό λόγο: έχουμε πάρει πολλά μέτρα απ’ ό,τι χρειάζονταν ώστε να εξασφαλίσουμε την επίτευξη του στόχου». Τελικά, κάποιοι που «σκαμπάζουν» από οικονομικά με 32 λέξεις μπορούν να ανοίξουν τις ορέξεις των κερδοσκόπων.
Τρεις ημέρες αργότερα ήρθε η στιγμή της μεγάλης παρέμβασης που θα έκανε ο «μεγάλος στοχαστής» από το βήμα του συνεδρίου για τη διεθνή διαφάνεια. Από την αρχή της ομιλίας του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε να μην έχει συμμετάσχει στους μηχανισμούς εξουσίας από το 1981 και έκανε πρωτοφανείς καταγγελίες, οι οποίες είναι αληθινές αλλά δεν διατυπώνονται από πρόσωπα με παρουσία τριών δεκαετιών στο ανώτατο επίπεδο του δημοσίου βίου.
«Η κρίση πηγάζει πρωτίστως από την αδιαφάνεια της εξουσίας, του κράτους, του δημοσίου βίου της χώρας, από την πελατειακή αντίληψη που διάβρωσε τα πάντα και, βεβαίως, από την ίδια τη διαφθορά. Φαινόμενα αδιαφάνειας παντού: απίθανες υπερτιμολογήσεις, κομματικές, αχρείαστες προσλήψεις, μίζες, διαφθορά, αυθαίρετες και εν κρυπτώ αποφάσεις με μεγάλο δημοσιονομικό κόσμος παντού. Αυτά βεβαίως τα ξέρουμε, αλλά είναι σημαντικό ότι τα επισημαίνουν πια και διεθνείς μελέτες», είπε όπως μπορείτε να δείτε στην ομιλία που έχει το βίντεο 6.
Αν οι καταγγελίες δεν είναι πολιτική αυτοκριτική για μεθοδεύσεις και ενέργειες τις οποίες κατήγγειλε η Ν.Δ. ήδη από το 1982 και ιδιαίτερα στην περίοδο από το 1996 όταν το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» του ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε για πολλά τότε τι είναι;

Ιστορικά ρεκόρ στα “spreads”

Την απάντηση έδωσαν οι διεθνείς αγορές από την επόμενη ημέρα, οπότε και τα “spreads” άρχισαν να καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ με συνέπεια να ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης στις 23 Απριλίου 2010 από το Καστελόριζο.
Δείτε το πολιτικό σουρεάλ στο βίντεο 7Θυμίζει κωμωδία τύπου «Γοργόνες και μάγκες» ενώ στην ουσία προανήγγειλε την τραγωδία που ζει ο λαός την τελευταία τριετία σαν να είναι χορός στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, όπου η φυγή από το πεπρωμένο είναι η αδύνατη.
Ακόμα κι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στις 26 Απριλίου ότι το ΔΝΤ δεν ήρθε στη χώρα να επιβάλλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους απ’ αυτούς που διαπραγματευόταν η ελληνική πλευρά με τους ευρωπαίους εταίρους, τα “spreads” βρίσκονταν στην κορυφή.

Αναγκαία η αυτοκριτική από τον κ. Σημίτη

Αυτά δεν είναι «πράσινα άλογα» αλλά σοβαρότατα πολιτικά λάθη ενός συστήματος που εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο στα οικονομικά δρώμενασε διαπραγματεύσεις και σε άλλες παρασκηνιακές ζυμώσεις, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.
Ο κ. Κώστας Σημίτης φέρεται ούτως ή άλλως να συμμετέχει σε πολιτικές πρωτοβουλίες, βολιδοσκοπήσεις, ιδεολογικές αναζητήσεις που σχετίζονται με τις προσπάθειες υπέρβασης της κρίσης. Για την πολιτική υστεροφημία του μπορεί να χαρακτηρίζει «ευχάριστη έκπληξη» τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά διότι έχει αναπτύξει ιδιαίτερους διαύλους φιλίας και συνεργασίας με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα (απογοητεύοντας ακόμα και στενούς συνεργάτες του όπως ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης), ωστόσο, πρέπει να αναλάβει και τις πολιτικές ευθύνες του.
Στελέχη της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η χώρα δεν εκτροχιάστηκε από το 2005 ως το 2009. Ως συγγραφέας του «Εκτροχιασμού», ο κ. Σημίτης θα μπορούσε να ρωτήσει τη Μούσα που τού έδωσε την έμπνευση τι έγιναν τα «φαιοπράσινα τρωκτικά», το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και οι «αρχιερείς της διαπλοκής», για να κάνει την αυτοκριτική του.

Related Video



Read more: http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/278512/i-amnisia-simiti-–-stoyrnara-gia-to-dnt#ixzz2KWAS88Af


Read more: http://www.newsbomb.gr/apokalypseis/story/278512/i-amnisia-simiti-–-stoyrnara-gia-to-dnt#ixzz2KWAJiK00