Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Σοκ με 11χρονους εγκληματίες – Η παραβατικότητα ανηλίκων στα ύψη



Σοκ με 11χρονους εγκληματίες. Παραβατικότητα ανηλίκων
Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει στη χώρα μας η παραβατικότητα ανηλίκων, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Αμούστακα παιδιά που θα έπρεπε να παίζουν στις αλάνες συλλαμβάνονται σχεδόν καθημερινά πλέον από τις διωκτικές αρχές για σοβαρά αδικήματα, ακόμη και κακουργήματα. Είτε γιατί έχουν συστήσει αδίστακτες συμμορίες που κλέβουν, ληστεύουν και ξυλοκοπούν ανήμπορα θύματα είτε για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών είτε ακόμη και για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας!
Το πρωτοφανές για την ελληνική κοινωνία φαινόμενο επισημαίνεται τόσο από την αστυνομία όσο και από τους δικαστικούς, που διαπιστώνουν πως τα δύο τελευταία χρόνια η σύσταση συμμοριών από ανήλικα αγόρια τείνει να μετατραπεί σε μάστιγα.
Η τελευταία ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών, για την εξάρθρωση συμμορίας ανηλίκων που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων του Αμαρουσίου και της Πεντέλης, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.  Οκτώ ανήλικα αγόρια, ηλικίας μόλις 15 έως 17 ετών και δύο 19χρονοι διέπραξαν τους τελευταίους έξι μήνες περισσότερες από δεκαεννιά κλοπές-διαρρήξεις σε σχολικά κτίρια, κυλικεία, καταστήματα και διαμερίσματα στις παραπάνω περιοχές και παρέδιδαν τα κλοπιμαία σε τρεις Αλβανούς, οι οποίοι σε αντάλλαγμα τους προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες.
Δεκάδες αντίστοιχες υποθέσεις έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό την EΛ.ΑΣ., με τα επίσημα δελτία της να καταγράφουν συγκλονιστικά στοιχεία. «Είναι σαφές ότι αυξάνονται τα συμμοριακά φαινόμενα. Καταγράφεται, κυρίως, αύξηση στα περιστατικά κλοπών και στις υποθέσεις που σχετίζονται με κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και στις απόπειρες ανθρωποκτονιών και τη μαστροπεία» αναφέρει στην «Espresso» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.. και προσθέτει: «Η αύξηση αυτή αφορά πρωτίστως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και τους αλλοδαπούς. Ωστόσο για πρώτη φορά η ραγδαία αύξηση των αδικημάτων από ανηλίκους που σχετίζονται με ναρκωτικά αφορά όλα τα στρώματα της κοινωνίας».
Οπως σημειώνει ο ίδιος, εκτός από τους σταθερά πλέον υψηλούς αριθμούς παραβάσεων του νόμου περί ναρκωτικών, «καταγράφονται και υψηλοί αριθμοί κλοπών και διαρρήξεων, δείγμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στη ζωή των ανηλίκων, είτε ως αίσθηση αδιεξόδου είτε και ως απεγνωσμένη προσπάθεια για εξασφάλιση χρημάτων. Ανησυχία δημιουργεί και η αυξητική τάση του αριθμού των εμπλεκόμενων ανηλίκων σε ληστείες, ως δραστών και ως θυμάτων, γεγονός που δείχνει ώς έναν βαθμό ότι τα εγκλήματα των ανηλίκων αποκτούν σταδιακά χαρακτήρα ολοένα αυξανόμενης βιαιότητας».
Η υψηλή παραβατικότητα των ανηλίκων είναι εμφανής και στις υποθέσεις που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες. «Πράγματι, υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας και κυρίως της μικροεγκληματικότητας στους ανηλίκους, όπως είναι οι μικροκλοπές. Αυξημένα όμως είναι και τα σοβαρότερα ποινικά αδικήματα, όπως η διακίνηση ναρκωτικών ή οι ληστείες με τη χρήση μαχαιριών, με απώτερο σκοπό τη διαβίωση» αναφέρει στην «Espresso» ο δικηγόρος Γιάννης Καλογριδάκης και επισημαίνει: «Από την άλλη πλευρά, η ποινική μεταχείριση των ανηλίκων είναι ηπιότερη, καθώς οι δικαστές αντιμετωπίζοντας περιστατικά με ανήλικους παραβάτες προσπαθούν να εξαντλήσουν όλη τους την επιείκεια, αναλογιζόμενοι το νεαρό της ηλικίας τους. Είναι, δε, πολύ σημαντικό ότι βάσει του νέου νόμου δεν προφυλακίζονται οι ανήλικοι δράστες, με εξαίρεση ποινές που επισύρουν τα ισόβια, όπως η ανθρωποκτονία. Αυτό είναι καλό, αλλά είναι και κακό, γιατί έτσι οι ανήλικοι παραβάτες δεν επωμίζονται το βάρος των αδικημάτων που πράττουν και κάποιες παραβατικές συμπεριφορές ανακυκλώνονται».
Οπως τονίζει ο ίδιος, οι ανήλικοι ξεκινούν την εγκληματική τους δράση συνήθως «παρεΐστικα» και όταν δεν συλλαμβάνονται, εισέρχονται και σε μεγαλύτερες εγκληματικές ομάδες. «Επίσης, τις ίδιες συμπεριφορές που παρατηρούνται στους ενήλικες τις βλέπουμε και στους ανηλίκους. Και σε εκείνους υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, στρατολόγηση νέων μελών, αλλά και ο νόμος της σιωπής. Κανείς δεν “δίνει” γιατί φοβάται ότι θα υπάρχουν αντίποινα».

Σοκ με 11χρονους εγκληματίες και εφήβους που ρήμαζαν κατοικίες
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά δεκάδες υποθέσεις «άγουρων» συμμοριών εξιχνίασαν τους τελευταίους μήνες οι διωκτικές αρχές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και οι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της βίας, τη δράση, αλλά και τη νεαρή ηλικίας των ανήλικων δραστών, αφού έχουν συλληφθεί ως εγκληματίες ακόμη και 11χρονα!
Χθες οι κάτοικοι της Ξάνθης υπέστησαν σοκ στο άκουσμα και μόνο της είδησης ότι οι δράστες που ρήμαζαν τα αυτοκίνητά τους ήταν μικρά αγόρια. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν δύο Ελληνες, ηλικίας 17 και 15 ετών και σχημάτισαν σε βάρος τους δικογραφία για ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Δικογραφία σχηματίστηκε για τα ίδια αδικήματα και για άλλους τρεις συνεργούς τους, ηλικίας 19, 18 και 16 ετών! Οι πέντε δράστες έχουν απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ σε βάρος του 17χρονου εκκρεμούσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής του ανακριτή Ξάνθης για υπόθεση ληστείας, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και σωματικών βλαβών.
Χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο του 2012. Διαπιστώθηκε ότι ανήλικα παιδιά έκαιγαν, λεηλατούσαν, έκλεβαν και ρήμαζαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους στη Σαλαμίνα. Η συμμορία αποτελούνταν από τέσσερα παιδιά, το ένα 13 ετών και τρία 15χρονα (!), τα οποία κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κλοπές, εμπρησμούς και διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς… Δρούσε στην περιοχή της Σαλαμίνας πραγματοποιώντας διαρρήξεις σε κατοικίες, καταστήματα και γραφεία, όπου στη συνέχεια έβαζε φωτιά ή προέβαινε σε βανδαλισμούς. Τον ίδιο μήνα μία ακόμη συμμορία ανηλίκων που διέπραττε κλοπές σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, ιατρεία, ακόμη και σε γραφείο πολιτικού κόμματος εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές στην Κατερίνη.
Τον Σεπτέμβριο του 2012 οι αστυνομικοί «πάγωσαν» όταν διαπίστωσαν ότι στη συμμορία που λήστευε ηλικιωμένες γυναίκες στη Γλυφάδα συμμετείχαν και τρία παιδιά ηλικίας 11, 12 και 16 ετών, ενώ δύο μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι πίσω από δέκα ένοπλες ληστείες και τρεις απόπειρες στη δυτική Θεσσαλονίκη κρυβόταν συμμορία ανηλίκων. Και αυτές είναι λίγες μόνο από τις υποθέσεις με αμούστακους κακοποιούς που απασχόλησαν τους τελευταίους μήνες την αστυνομία…
Οι παράγοντες που οδηγούν παιδιά στην εγκληματικότητα
O ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης τόνισε, μιλώντας στην «Espresso», ότι οι παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στην εγκληματικότητα είναι σήμερα πολλοί: «Είναι η κρίση της οικογένειας, που οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους, αφού τρέχουν σε δέκα δουλειές ο καθένας. Είναι επίσης τα πρότυπα που διοχετεύει η τηλεόραση, που εμπεριέχουν επιθετικότητα, βία και τα οποία μπαίνουν στη ζωή των παιδιών σε απίστευτες ώρες. Ενας άλλος παράγοντας είναι η απαξίωση του σχολείου, με την έννοια ότι οι νεαροί τελειώνουν τα πανεπιστήμια και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια η κρίση δημιουργεί σε όλους -και στα παιδιά- οργή, θλίψη και θυμό, που πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα και δημιουργούν βία και προς τον ίδιο τους τον εαυτό και προς τους άλλους».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» και κοινωνικός λειτουργός, Δημήτρης Βεζυράκης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν άτυπα δίκτυα υποστήριξης, όπως η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι, και επίσης δεν υπάρχουν τυπικά δίκτυα υποστήριξης, όπως είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες».
Πηγή: Espressonews.gr