Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μαθητές θα χάσουν τη χρονιά τους λόγω μεταφοράς;


Νέα εμπλοκή με τη μεταφορά των μαθητών
Το Γενικό Λογιστήριο αρνείται να πληρώσει τις προηγούμενες οφειλές
Η μεταφορά των μαθητών φαίνεται ότι οδηγείται σε αδιέξοδο. Φαίνεται πολύ δύσκολο να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αρνούνται να πληρώσουν τις οφειλές του προηγούμενου σχολικού έτους.
Σε απάντηση της επίμονης άρνησης του Γενικού Λογιστηρίου για την πληρωμή τους οι μεταφορείς αρνούνται να εκτελέσουν νέα δρομολόγια. Επιμένουν ότι αν δεν αρχίσουν να εξοφλούνται οι παλιές οφειλές δεν θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν μαθητές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Βήμα" το αδιέξοδο παραμένει παρότι η Περιφέρεια Αττικής στην οποία το κράτος χρωστά συνολικά19 εκατ. ευρώ, ενέκρινε την καταβολή από δικούς της πόρους, ακόμα 3 εκ. ευρώ, προσπαθώντας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.
« Όσο όμως οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου δεν ενταλματοποιούν τις παλαιές οφειλές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της περιφέρειας, «οι μεταφορείς δεν θα εκτελούν δρομολόγια και το πρόβλημα θα παραμένει».
«Δεν είναι δυνατόν το υπουργείο Οικονομικών», συνεχίζει η ανακοίνωση της Περιφέρειας, «να μας απαντά σε επίσημο έγγραφο ''Η παροχή έκπτωσης δεν μπορεί να επιβληθεί αλλά είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα της σχετικής διαπραγμάτευσης. Σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν τελεσφορήσει, προφανώς ισχύουν οι όροι της σύμβασης που έχει υπογραφεί και θα πρέπει να εξοφληθούν οι σχετικές υποχρεώσεις από το σύνολο των πόρων που οι Περιφέρειες έχουν στη διάθεσή τους'' και οι υπηρεσίες του ίδιου Υπουργείου να μας λένε ''έκπτωση 20% αλλιώς δεν πληρώνουμε''».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε ότι «απαιτείται στοιχειώδης σοβαρότητα από όλους. Δεν μπορεί, μαθητές, γονείς, Περιφέρεια και υπουργείο να είναι όμηροι της όποιας αυθαίρετης ερμηνείας δίνει ο κάθε Διευθυντής και υπηρεσιακός παράγοντας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το υπουργείο πρέπει να δώσει τα χρήματα που οφείλει και να εφαρμοστεί ο νόμος. Διαφορετικά ας καταργήσουν το νόμο λόγω αδυναμίας πληρωμής».

Διαβάστε παρακάτω έγγραφα διαμαρτυρίας της Β ΕΛΜΕ Εβρου και των ΕΛΜΕ - Σύλλογος ΠΕ Ικαρίας Φούρνων στα οποία επισημαίνεται το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τη μεταφορά των μαθητών.

Β΄   ΕΛΜΕ   ΕΒΡΟΥ                                                                        Ορεστιάδα 24 - 9 - 2012
ΕΡΓAΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν.ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ                                                          
Τηλ. & fax: 25520-24361
e-mail : belmeebr@otenet.gr      
Bloghttp://belmeevrou.wordpress.com                                 

Β΄ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΒΙΒΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΘΗΤΕΣ….
Εκρηκτικό είναι το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας, όπου μεγάλο ποσοστό των διαγωνισμών που γίνονται κηρύσσονται άγονοι.
Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο το χάος του Καλλικράτη με τις αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών. Ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή της έκδοσης του ΦΕΚ 1701/2011 όταν ψηφίστηκε, ότι η μεταφορά περνά στους δήμους, όπως επίσης ήταν γνωστό ότι οι δήμοι είναι πρακτικά χρεοκοπημένοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχολεία στα οποία το 50-60% των μαθητών που κατοικεί μακριά απουσιάζει, με αποτέλεσμα να χάνουν μαθήματα και σε λίγο να κινδυνεύουν και από απουσίες.
Το γεγονός είναι ότι μεθοδεύεται με αυτόν τον τρόπο ένα νέο χαράτσι για την κοινωνική πλειοψηφία, που εκβιάζεται να πληρώσει, προκειμένου να στείλει τα παιδιά της στο σχολείο. Το τερατούργημα του Καλλικράτη έχει φτιάξει ένα τοπικό κράτος το οποίο εγκαταλείπει όποια κοινωνική υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν είναι κινδυνολογία η προειδοποίηση πως στις συνθήκες της συνεχιζόμενης κρίσης οδηγούμαστε σε ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό μαθητών από την εκπαίδευση.
Οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε δίπλα στους μαθητές και τους γονείς τους, παλεύοντας για δωρεάν, ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση των μαθητών. Η πρόσβαση στο σχολείο είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και οι γονείς των μαθητών δεν αντέχουν καμιά επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Ζητάμε ενιαίο δημόσιο φορέα που θα αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών, με κρατική χρηματοδότηση και εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς. Μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί ο μαθηματικός τύπος που προσδιορίζει το κόστος της μετακίνησης για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί.
Η σύγκρουση με τη χρεοκοπημένη πολιτική των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και τον Καλλικράτη είναι όρος ζωής και για το σχολείο. Σήμερα στους καιρούς της απόλυτης ισοπέδωσης, η σύγκρουση αυτή είναι προϋπόθεση επιβίωσης!!!
Για το Δ.Σ.
                          Η Πρόεδρος                                                                Ο Γ. Γραμματέας

                  Γιαννάτου Κική                                                             Κασάπης Θανάσης

-------------------------
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ                                                                                  

Ικαρία 21/9/2012
Προς:
  1. Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου
  2. Αντιπεριφεριάρχη Σάμου
  3. Βουλευτή Ν. Σάμου
  4. Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου
  5. ΔΙ.Δ.Ε. Σάμου
  6. ΔΙ.Π.Ε. Σάμου 
  7. Δήμαρχο Ικαρίας
Τα σχολεία ξεκίνησαν για μια ακόμη χρονιά χωρίς η Πολιτεία να έχει εξασφαλίσει τη φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη! Κι ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση (π.χ. μαθητική κινητοποίηση, κατάληψη κ.λ.π.) από την πρώτη κιόλας ημέρα  ενεργοποιείται ο διοικητικός μηχανισμός, καταρτίζονται ωρολόγια προγράμματα αναπλήρωσης, αποστέλλονται οι σχετικοί νόμοι και διατάξεις σε γονείς και μαθητές και παρουσιάζονται οι αστυνομικές αρχές στα σχολεία, τώρα σιωπάτε σα να μη συμβαίνει τίποτα! Σα να λειτουργούν τα σχολεία κανονικά!
Θεωρείται αυτονόητο σε αυτές τις συνθήκες πως όποιος μαθητής μπορεί να φτάσει στην πόρτα του σχολείου καλώς φτάνει, ενώ για τους υπόλοιπους υπάρχει το απουσιολόγιο και τελικά η μαθητική διαρροή! Έτσι σιωπηλά και άτυπα οδηγούμαστε εμείς στον εκβιασμό των μαθητών μέσω του απουσιολογίου και οι γονείς στην αποδοχή του νέου δεδομένου: Ή φέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ή τα παιδιά τους χάνουν την τάξη. Και βέβαια οι γονείς, όσοι και για όσο αντέχουν, αναγκάζονται να υποκύψουν, και τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με ωτοστόπ, καβάλα σε μηχανάκια, καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ή ακόμα και περπατώντας! Δημιουργείται έτσι στα σχολεία μια πλασματική εικόνα που σαν δεδομένο έχει την απλή αριθμητική:
- Πόσοι είναι οι εγγεγραμμένοι;
- Πόσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην πόρτα του σχολείου;
Αν είναι αρκετά περισσότεροι το σχολείο λειτουργεί κανονικά!
Όμως κύριοι αυτή η λογική δε μπορεί να είναι λογική εκπαιδευτικού. Το έχουμε ξαναδηλώσει πολλές φορές : για όλους εμάς σχολείο που  λειτουργεί, προϋποθέτει την εξασφάλιση  της φυσικής παρουσίας όλων των μαθητών και όχι μόνο αυτών που έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν με ίδια μέσα. Έστω κι ένας μαθητής που θέλει να έρθει στο σχολείο και δε μπορεί γιατί η Πολιτεία δεν κάνει το καθήκον της, προκαλεί αρρυθμία στη λειτουργία του σχολείου. Και βέβαια είναι υποκριτικό το ερώτημα « Επειδή δε μπορεί να έρθει ένας στο σχολείο να μην κάνουν μάθημα οι υπόλοιποι;» ειδικά αν ερωτά αυτός που εμποδίζει τον μαθητή να προσέλθει.
Γιατί περί εμποδίου πρόκειται! Η ουσιαστική κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από και προς το σχολείο αποτελεί μια ξεκάθαρη μεθόδευση, που σα στόχο έχει τη δημιουργία ενός ακόμα ταξικού φραγμού που θα πετάξει σε πρώτη φάση εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος μεταφοράς. Είναι απόρροια της πολιτικής του μνημονίου και των εκφραστών της, που ονομάζει τη συρρίκνωση του Δημόσιου σχολείουδημοσιονομική εξυγίανση, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους περικοπή δημόσιων δαπανών, βαφτίζει τις δαπάνες για τους πολίτες σπατάλες και την επιχορήγηση των τραπεζών σχέδιο διάσωσης της χώρας. Έτσι δεν περισσεύουν λεφτά για τη μεταφορά των μαθητών και τίθεται ανοιχτά ο εκβιασμός στους γονείς: «ή αναλαμβάνετε εσείς τη μεταφορά ή δεν πάνε τα παιδιά σας σχολείο».
Όμως η δωρεάν μεταφορά των παιδιών μας από και προς το σχολείο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Στην Ικαρία γνωρίζετε πως λειτουργία σχολείων χωρίς μεταφορά μαθητών δε νοείται. Και για όλους εμάς σχολείο που  λειτουργεί, προϋποθέτει την εξασφάλιση  της παρουσίας όλων των μαθητών και όχι μόνο αυτών που μπορούν να φτάσουν μόνοι τους στην πόρτα.
Ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Ικαρίας και των Φούρνων δε σκοπεύουμε να γίνουμε ιμάντες μεταφοράς αυτής της πολιτικής και των εκβιασμών που αυτή επιβάλλει σε γονείς και μαθητές.
            Με το παρόν σας ενημερώνουμε για την κατάσταση στο σύνολο των σχολείων μας εγγράφως και ζητάμε να μας δώσετε αρμοδίως και εγκαίρως κατευθύνσεις:
  • Τι θα γίνει με τις απουσίες των παιδιών που δε θα μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στην πόρτα του σχολείου;
  • Τι θα γίνει με την αναπλήρωση της χαμένης ύλης σε όσους μαθητές δε μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στην πόρτα του σχολείου;
  • Ποιος από εσάς αναλαμβάνει την ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών με τρόπους μη ασφαλείς (ωτοστόπ, δίκυκλα, καρότσες αγροτικών κ.λ.π.) και την ευθύνη σε ενδεχόμενο ατύχημα;

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Ικαρίας δεν σκοπεύουμε να μείνουμε θεατές στην πολιτική της υποβάθμισης και της διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα διεκδικήσουμε δυναμικά το δικαίωμα όλων των παιδιών να βρίσκονται στην πόρτα του σχολείου δωρεάν και με ασφάλεια, δικαίωμα που η Πολιτεία έχει υποχρέωση να τους παρέχει. Αντιλαμβανόμαστε πως ο αγώνας για να διατηρήσουμε βασικά κεκτημένα θα χρειαστεί να είναι μακρύς και διαρκής, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική λύση.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ε.Λ.Μ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων