Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κραυγή των φτωχών δεν είναι πάντα δίκαιη. Όμως, όποιος δεν την έχει ακούσει δεν γνωρίζει τι σημαίνει Δικαιοσύνη!


Γράφει ο Δευκαλίων

Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες την τρέχουσα ειδησεογραφία για τα επικείμενα εισπρακτικά και περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα και πραγματικά μας πιάνει μελαγχολία. Αφού πρώτα ακούσουμε ένα κατεβατό επώδυνων μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα ακούμε πάντα και την σχετική επωδό: «Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι μέσα από την διαπραγμάτευση θα επιτύχει ένα λιγότερο επώδυνο μείγμα μέτρων ώστε να μην πληγούν οι λαϊκές τάξεις».
Ενώ πάντα το κλείσιμο του κυβερνητικού ρεπορτάζ κλείνει με την φράση: «Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα».
Κατ’ αρχή… για το κατεβατό με τα προς υιοθέτηση μέτρα. Είναι πασιφανές γιατί δημοσιοποιούν ένα ολόκληρο και μακροσκελέστατο κατάλογο επώδυνων μέτρων. Κάποια από αυτά δεν πρόκειται να υιοθετηθούν, όμως δημοσιοποιούνται προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση αντιστέκεται, διαπραγματεύεται και επιτυγχάνει στόχους. Ουσιαστικά η δημοσιοποίηση του μακροσκελούς κατάλογου με τα επώδυνα μέτρα είναι μία χυδαία επικοινωνιακή επίθεση στο φρόνημα της κοινής γνώμης. Θα υιοθετηθούν και θα ψηφισθούν τελικά πολύ λιγότερα μέτρα, αλλά στην κοινή γνώμη θα έχει αποτυπωθεί η αντίληψη ότι γλυτώσαμε τα χειρότερα. 
Όσο για την δήλωση ότι αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, πρόκειται για το πιο χυδαίο ψέμα που έχει ειπωθεί την τελευταία διετία.  ...
Οι τακτικοί αναγνώστες του Δευκαλίωνα γνωρίζουν ότι όσο μεγαλώνει η ύφεση, τόσο η απόκλιση των πραγματικών δημοσιονομικών μεγεθών από τους μνημονιακούς προγραμματικούς στόχους θα μεγαλώνει. Επίσης οι τακτικοί αναγνώστες του Δευκαλίωνα γνωρίζουν ότι όσο υιοθετούνται καινούργια και σκληρότερα εισπρακτικά μέτρα, τόσο η ύφεση θα μεγαλώνει και θα ξεπερνά τους προγραμματικούς μνημονιακούς στόχους. Οπότε αναγκαιότητα υιοθέτησης νέων εισπρακτικών μέτρων, άρα ακόμα μεγαλύτερη ύφεση κ.ο.κ. 
Η συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού αφού πρώτα απεμπόλησε μία από τις βασικές της προεκλογικές διακηρύξεις (Όχι σε οριζόντιες περικοπές) προχωρά τώρα σε υιοθέτηση νέων σκληρών εισπρακτικών μέτρων. Χρησιμοποιεί δε -προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό κόστος- έωλα και σαφώς ψεύτικα επικοινωνιακά επιχειρήματα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν αποτύχουν και αυτά τα μέτρα και χρειασθούν νέα, η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση των δύο μνημονίων και του ενός εκβιασμού θα δώσει την θέση της σε μία νέα συγκυβέρνηση. Θα αλλάξουν βασικοί συντελεστές (υπουργοί… ίσως και ο Πρωθυπουργός) της υφιστάμενης συγκυβέρνησης, προκειμένου να εκτονωθεί η οργή της κοινής γνώμης. Και πάλι από την αρχή.
Η στήλη ήταν από την αρχή απόλυτα ξεκάθαρη! Μνημόνιο συνεπάγεται ύφεση, φτώχεια, μιζέρια, κοινωνική εξαθλίωση κ.λπ. Άλλοι ήταν αυτοί που ενώ στην αρχή ενστερνίστηκαν αυτές τις θέσεις προκειμένου να αποκτήσουν λαϊκό έρεισμα, στην συνέχεια απεμπόλησαν αυτές τις θέσεις και μεταβλήθηκαν σε πιστούς υπηρέτες της τρόικας και του μνημονίου.
Μπροστά μας είναι ο Χειμώνας! Πάντα ήταν δύσκολη εποχή. Όμως ο Χειμώνας που έρχεται θα είναι ακόμα δυσκολότερος. Με ποσοστά ανεργίας κοντά στο 30% και το ποσοστό των φτωχών να αυξάνεται δραματικά. Με τους άρρωστους χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και περίπου 250 χιλιάδες παιδιά χωρίς πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφής… η ανθρωπιστική κρίση είναι προ των πυλών.
Η Κραυγή των φτωχών δεν είναι πάντα δίκαιη. Όμως, όποιος δεν την έχει ακούσει δεν γνωρίζει τι σημαίνει Δικαιοσύνη!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2012/09/blog-post_9058.html#more