Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Goldman Sachs: Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης ή δύο χρόνια ευρώ ακόμα

Η Ευρωζώνη έχει φτάσει στα όρια της και δεν αντέχει άλλο με τη σημερινή της μορφή αναφέρει ο Πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Jim O'Neill.

Goldman Sachs: Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης ή δύο χρόνια ευρώ ακόμα
«Τα χρονικά περιθώρια για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, είναι πλέον πολύ περιορισμένα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο δίκτυο CNBC. «Κατά τη γνώμη μου, η ζώνη του ευρώ έχει το πολύ δύο χρόνια διορία για να κατορθώσει να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της, αν και στην πραγματικότητα το χρονικό περιθώριο φαίνεται ότι είναι πολύ μικρότερο. Η ραγδαία κλιμάκωση των αποδόσεων των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων είναι τέτοια που δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα επέλθουν με ραγδαία ταχύτητα και δεν είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι το καλοκαίρι θα τελειώσει χωρίς κάποιες σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο ίδιος σε εκπομπή του CNBC. Σύμφωνα με τον O'Neill, το σύνολο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης σταδιακά παύει να λειτουργεί.
«Η ΟΝΕ, έτσι όπως δημιουργήθηκε δεν λειτουργεί. Είτε θεωρείται είτε δεν θεωρείται ως μορφή των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», τουλάχιστον θα πρέπει να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει αυτό το καθεστώς πολιτικής ολοκλήρωσης», ανέφερε. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, είπε: «Φαίνεται ότι ο σημερινός προβληματισμός των αγορών είναι αναπόφευκτος, δεδομένης της κλιμάκωσης των ισπανικών ομολόγων, ιδίως από την περασμένη Παρασκευή. Οι νομισματικές αρχές πρέπει να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με το ρυθμό αύξησης που έχουν πάρει οι ισπανικές και οι ιταλικές αποδόσεις των ομολόγων. Αυτό δεν αποτελεί μόνο τεράστια πρόκληση για την ύπαρξη της ΟΝΕ, θα έχει και περαιτέρω επιπτώσεις πέρα από αυτό», προειδοποίησε.
Ο ίδιος πιστεύει πως και οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά και εντατικά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τη κρίση που οδηγεί την Ευρώπη σε οριακό σημείο. «Όλοι και οι 17 ηγέτες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει από κοινού να συναποφασίσουν και να δεσμευθούν για τη χρήση των ευρωομολόγων ως μία καλή απαρχή μίας σημαντικής ανάλυσης», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι μία τέτοια εξέλιξη είναι απίθανο να συμβεί. Οι πολιτικές αποφάσεις δεν είναι για την ώρα «αρκετά καλές», παρατηρεί. Τέλος, ο Jim O'Neill πρόσθεσε για τις αγορές έχει πλέον αξιολογηθεί με το βαθμό της «σχεδόν μόνιμης καταστροφής».