Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ποια μέτρα «θα βάλει στο τραπέζι» ο Γ. Στουρνάρας


Σε μια διαρκή διαπραγμάτευση θα είναι από σήμερα η κυβέρνηση με την τρόικα για τελική οριστικοποίηση του πακέτου των 11.5 δισ. ευρώ που εδώ και εβδομάδες αναζητούνται για να «κλείσει» η διετία 2013-2014.

Ποια μέτρα «θα βάλει στο τραπέζι» ο Γ. Στουρνάρας
Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με αυτά που θα προτείνει στους εταίρους και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους τρεις επικεφαλής για να τους παρουσιάσει αυτά που συμφωνήθηκαν και συζητήσουν πάνω σε αυτά.\
Η διαπραγμάτευση αναμένεται να μετατραπεί σε παζάρι, με τους τροικανούς να προτείνουν συγκεκριμένες περικοπές και την κυβέρνηση να κάνει αντιπροτάσεις μέχρι να «κλειδώσει» το τελικό πακέτο.
Τα μέτρα που αναμένεται να πέσουν στο τραπέζι είναι:
Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.
Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% - 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις.
Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.
Τέλος αναμένεται να τεθεί και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και οι περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/223031/poia-metra-tha-valei-sto-trapezi-o-g-stoyrnaras