Την ώρα που το σύνολο των κομμάτων οδεύουν στις εκλογές έχοντας στο πρόγραμμά τους την αναθεώρηση ή και την καταγγελία του Μνημονίου, ένας υποψήφιος βουλευτής επιμένει στην εφαρμογή του!
Είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έγραψε τη δική του μαύρη σελίδα στη νεότερη ιστορία, σαν ο… ύπαρχος του Ελληνικού Τιτανικού. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος», προασπίζεται την πολιτική του τονίζοντας ότι «πριν καταγγείλουμε το Μνημόνιο, καλό θα ήταν να το εφαρμόσουμε. Μόνο έτσι θα το υπερβούμε!» Εικάζουμε ότι κάτι τέτοια βλέπει ο Ευ. Βενιζέλος και έχει αποφασίσει να ξηλώσει το σημερινό ΠΑΣΟΚ κάνοντας την αρχή το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων υποστηρίζει: Η υπεύθυνη Κεντροαριστερά, την οποία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, πήρε επάνω της τα τελευταία δύο χρόνια τις συσσωρευμένες αμαρτίες όλης της μεταπολίτευσης, αλλά και κλήθηκε να διαχειριστεί τα επίχειρα της καταστροφικής πενταετίας της ΝΔ.
Το έκανε με τεράστιο πολιτικό κόστος, με αναπόφευκτα λάθη και κυρίως χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Κατάφερε να μείνει η χώρα όρθια, να συνεχίσει να χρηματοδοτείται, πέτυχε μία πρωτοφανή μείωση του ελλείμματος μαζί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια. Δεν κατάφερε, όμως, να πείσει για την προοπτική αυτού του δύσκολου δρόμου, ούτε να δώσει αίσθημα δικαίου στην κοινωνία. Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι να πετάξουμε αυτές τις θυσίες, να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν ή να υποσχεθούμε πράγματα που απλώς δεν γίνονται.
Είναι να κάνουμε τα επόμενα βήματα που αυτές πλέον μας επιτρέπουν. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Μια προοδευτική απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει σίγουρα την προοδευτική φορολόγηση του πλούτου, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, με αξιολόγηση του προσωπικού και βαθιές τομές στη διοίκηση. Περιλαμβάνει, επίσης, τη στήριξη των αδυνάτων μέσα από ένα σύστημα που χρηματοδοτεί τόσο προνοιακά μέσω επιδομάτων όσο και ανταποδοτικά μέσω του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την άρση των εμποδίων στο άνοιγμα και στη λειτουργία μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, το άνοιγμα επαγγελμάτων που δημιουργούν υψηλά κόστη στις καθημερινές συναλλαγές. Την αποτελεσματική και ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης… Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται ήδη στους όρους δανεισμού της Ελλάδας και στο Μνημόνιο. Και όσο προχωρά η υλοποίησή του, οι όροι εκταμίευσης αφορούν όλο και περισσότερο διαρθρωτικά μέτρα, κάτι που κέρδισε η ελληνική κοινωνία με τις θυσίες της, που είναι το κύριο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Πριν, λοιπόν, καταγγείλουμε το Μνημόνιο, καλό θα ήταν να το εφαρμόσουμε. Μόνο έτσι θα το υπερβούμε…».
Δοξάστε τον!!!
Θέμης Δαγκλής