Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Πρώτη σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών η Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδείαΗ Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία
Δραματικές ανακατατάξεις έχει φέρει η οικονομική κρίση σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, επηρεάζοντας δυσμενώς και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, όπως προκύπτει από την έρευνα των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην εκπαίδευση, στις χώρες της Ευρώπης.
Τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της ΟΛΜΕ, στην οποία μίλησαν εκτός από τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας και οι καλεσμένοι των καθηγητών Hugo Yasky (γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Αργεντινής) και Robert Baradel (γενικός γραμματέας της SUTEBA, δηλαδή της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και των εργαζομένων της επαρχίας του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής).
Ειδικότερα, 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών (που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και 14 χώρες εκτός ΕΕ, απάντησαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (ETUCE) μεταξύ 17 Φεβρουαρίου και 23 Μαρτίου 2012 με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον τομέα της εκπαίδευσης, από το 2008 μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι τέταρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσον αφορά στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την παιδεία, ενώ προηγούνται οι: Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία, χώρες από τις οποίες «πέρασε» το ΔΝΤ. Η χώρα μας, όμως, είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών. Όσον αφορά στις δαπάνες των χωρών για την εκπαίδευση, η πρώτη σε ποσοστό μείωσης είναι η Λετονία με 55%, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.
Επίσης, στην Αργεντινή, οι βασικές μηνιαίες αποδοχές του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι σήμερα, σε αντιστοιχία περίπου 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας 600 ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών (30%) και δεύτερη σε περικοπές συντάξεων εκπαιδευτικών (20%).
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σε 25 χώρες υπήρξαν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση από το 2008 ως σήμερα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και σε μόλις 14 δεν υπήρξαν.
Μεταξύ αυτών των χωρών που έγιναν μεταρρυθμίσεις βρίσκονται η Ελλάδα, αλλά και η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία κλπ., ενώ μεταξύ των χωρών που δεν έγιναν βρίσκονται η Αλβανία, η Αρμενία, το Ισραήλ κλπ.
Περικοπές στους προϋπολογισμούς για την εκπαίδευση έγιναν σε αρκετές χώρες, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό περικοπής είναι σε χώρες όπου έχει επέμβει το ΔΝΤ όπως η Λετονία (55%, Ρουμανία 50%, Ουγγαρία 27,5%, Ελλάδα 20%).
Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων σε 14 χώρες, ενώ σε 23 δεν υπάρχουν ιδιωτικοποιήσεις. Ωστόσο, η μορφή των ιδιωτικοποιήσεων ποικίλει. Έτσι, για παράδειγμα, στην Πολωνία οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ για στην Ολλανδία έχουν γίνει στα προγράμματα δια βίου μάθησης και στην Ιρλανδία στις σχολές για δασκάλους και νηπιαγωγούς. Να σημειωθεί ότι περικοπές σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις, έχουν γίνει σε χώρες όπως Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία κλπ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ισπανία έγινε «κατάργηση των έξτρα αμοιβών και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας». Στην Ουγγαρία έγινε «κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)». Στην Τσεχία «τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%», στη Βουλγαρία «οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».
Και στην Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 ευρώ- περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 ευρώ- 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45- 75 ευρώ- 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 ευρώ- 100% περικοπή».
24h NewsRoom