κ. Μπαράν, συζύγου του βοηθού υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάθιου Μπράιζα, στην υπόθεση κατασκευής του αγωγού South Stream αναφέρεται στην ενότητα για την εξωτερική πολιτική με τίτλο Η αναθεώρηση της Γιάλτας.
Σε κανένα τομέα της πολιτικής τίποτε δεν είναι τυχαίο, πόσω μάλλον στην εξωτερική πολιτική. Η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να προσχωρήσει στο σχέδιο κατασκευής του South Stream, μέσω του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, άλλαξε τη συμπεριφορά των συμμάχων μας, κυρίως των αμερικανών, που δεν ήταν ευνοϊκοί σε ένα άνοιγμα προς τη Ρωσία του Πούτιν.
Ο συγγραφέας αναφέρει για τους αμερικανούς: «Tο πόσο σηµαντική ήταν γι’ αυτούς η υπονόµευση των ρωσικών σχεδίων για την ενέργεια προκύπτει από µια µελέτη που εκπόνησε το καλοκαίρι του 2008 για λογαριασµό του αµερικανικού Ηudson Institute η διευθύντρια του Κέντρου Ευρασιατικής Πολιτικής και σύζυγος του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα, η Ζεϊνό Μπαράν.
Η τουρκικής καταγωγής επιστήµονας, στην τριάντα πέντε σελίδων εργασία της, αφού έκανε µεταξύ άλλων αναφορά στις επισκέψεις Καραµανλή στη Μόσχα χαρακτήριζε τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream «αντιδραστικό έργο»…” Oβασικός λόγος είναι ότι η λειτουργία του θα αύξανε την ρωσική ενεργειακή επιρροή σε όλη την Ευρώπη και θα αποδυνάμωνε την ισχύ του αγωγού Nabucco
«Η αναφορά αυτή της Τουρκάλας συζύγου του Μάθιου Μπράιζα, που αποκάλυπτε πόσο σηµαντική ήταν για τα αµερικανικά γεωπολιτικά συµφέροντα η ακύρωση της κατασκευής του αγωγού στάλθηκε τότε στην Αµερικανική Γερουσία.
Όσο για το σύζυγό της Μάθιου Μπράιζα, σε τηλεγράφηµα που έστειλε την ίδια εποχή προς τον Έλληνα πρέσβη στις ΗΠΑ Αλέξανδρο Μαλλιά (το αποκάλυψαν τα Επίκαιρα) χαρακτήριζε «ολέθρια την ενέργεια του πρωθυπουργού Καραµανλή».
Ο Μπράιζα εξετράπη σε αυτούς τους ανοίκειους χαρακτηρισµούς για τον Έλληνα πρωθυπουργό µετά την ανάγνωση των εµπιστευτικών reports που του έστελνε από την Αθήνα ο εµπορικός σύµβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ελληνική πρωτεύουσα Γούντγουορντ Κλαρκ Πράις, ο οποίος σήµερα κατέχει τη θέση του γενικού διευθυντή του Εθνικού Συµβουλίου Ασφαλείας (NSC)του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία...
|