Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

H (αποτυχημένη) τρόικα θέτει τελεσίγραφο 30 ημερών με απαίτηση νέων μέτρων


Προθεσμία 30 ημερών έχουν δώσει οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προβεί σε όλες τις κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που θα την συνοδεύει.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας (Ε.Ε./ΔΝΤ/ΕΚΤ), που θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τις 15 Ιανουαρίου, χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης την επόμενη δόση-μαμούθ των 90 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλώση που έκανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τρόικας στο πρακτορείο Reuters την Παρασκευή, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να δώσουν επιπλέον κεφάλαια στην Ελλάδα, αν δεν πειστούν ότι αυτά θα πιάσουν τόπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ζητούν από την κυβέρνηση όχι μόνον να προετοιμάσει το έδαφος για τη λήψη όλων των πρόσθετων μέτρων που απαιτούνται μέχρι το 2015 αλλά και να δεσμευθεί (τόσο η ίδια όσο και οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν) για την αποτελεσματική εφαρμογή και υλοποίησή τους.
Ειδικότερα, κατά την επίσκεψή τους τον Ιανουάριο θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές:

-Τα πρόσθετα μέτρα και τις διορθωτικές παρεμβάσεις που χρειάζονται για να καλυφθούν οι αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2011, το έλλειμμα του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 10%. Τα μέτρα αυτά, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012.

-Τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2013-2015 που θα συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το επόμενο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για το κούρεμα των ομολόγων.

Αναφορικά με τα μέτρα που ζητούν, αυτά, όπως έχει γίνει επανειλημμένως σαφές από τους δανειστές, θα πρέπει να προέρχονται κυρίως από την περικοπή των δαπανών και τον περιορισμό του δημοσίου τομέα.
Επομένως, μέχρι την επόμενη επίσκεψη της τρόικας η κυβέρνηση Παπαδήμου θα πρέπει να έχει προετοιμάσει σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού του δημοσίου τομέα κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015 αλλά και το κλείσιμο ή τη συγχώνευση τουλάχιστον 250 οργανισμών του δημοσίου
τομέα.
Επίσης, η τρόικα ζητά:
-Τη μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές τις επιχειρήσεις.

-Την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων (γιατρών ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, αστυνομικών κλπ).

-Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ.
-Την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 2,2 δισ. ευρώ από τα 9,5 δισ.ευρώπου δαπανά ετησίως το κράτος σε αυτόν τον τομέα.
-Την εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας.
-Νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε αυτό θα προβλέπεται και η κατάργηση του συνόλου των φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης.
-Τη λήψη μέτρων για την καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
-Την έναρξη διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με στόχο την περαιτέρω μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr