Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σύλλογος ΠΕ "Νίκος Πλουμπίδης": Φαινόμενα πείνας στα σχολεία

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Σχετικά με την ανακοίνωση του Υπουργείου παιδείας, τα δημοσιεύματα των Μ.Μ.Ε. , ηλεκτρονικών και έντυπων,  τις ανακοινώσεις του Α΄ συλλόγου Αθήνας εκπαιδευτικών Π.Ε.  για τα φαινόμενα φτωχοποίησης που παρατηρούνται σε σχολικές μονάδες, ο σύλλογός μας έχει να επισημάνει τα εξής:

Η κατάσταση  που αντιμετωπίζουν τόσο οι μαθητές όσο και οι οικογένειες τους είναι απόρροια της αντιλαϊκής,  δυσβάσταχτης πολιτικής των περικοπών, των μειώσεων των μισθών, τις περιστολής των κοινωνικών και δημόσιων δαπανών, της ανεργίας, της φτώχειας που εφαρμόζει η κυβέρνηση με βάση το ΜΝΗΜΟΝΙΟ και το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ που έχει υπογράψει με  την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και την Ε.Κ.Τ.

Με διαλυμένες τις κοινωνικές υποδομές , τις υποδομές φροντίδας  και πρόνοιας του κράτους και των δήμων να υπολειτουργούν επειδή δεν έχουν τους υπαλλήλους λόγω μη προσλήψεων και τελευταία λόγω απόλυσης μέσω εφεδρείας και τις περικοπές των χρηματοδοτήσεων,  οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά σε ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή έχει να κάνει με τη κοινωνική πραγματικότητα που τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Μια ολοήμερη επίσκεψη σε σχολικές μονάδες σε λαϊκές συνοικίες της Αθήνας ή των μεγαλουπόλεων  θα πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο. Παιδιά δεν φέρνουν φαγητό για το ολοήμερο σχολείο, παιδιά μακροχρόνια άνεργων γονιών, παιδιά δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν κολατσιό από τα κυλικεία και «χαζεύουν» τα τρόφιμα από το παράθυρο, οικογένειες μαθητών που  απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς για οποιαδήποτε δουλειά με αντίτιμο ένα μικρό μεροκάματο, η ένδυση και υπόδηση  πολλών μαθητών  είναι φθαρμένη ή ακατάλληλη σε μερικές περιπτώσεις, παιδιά που δεν έχουν χρήματα να μετέχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία και άλλα πολλά τέτοια περιστατικά μπορεί να αποτυπώσει οποιοσδήποτε επισκεφτεί τις σχολικές μονάδες.

Οι συντάκτες της ανακοίνωσης του υπουργείου Παιδείας , η ίδια η υπουργός παιδείας, οι υπουργοί, τα στελέχη της κυβέρνησης, μάλλον ζουν έξω από αυτή την κοινωνική πραγματικότητα. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η ανακοίνωση τους κινείται στο πλαίσιο των γενικότερων αναφορών της κυβέρνησης για την κοινωνική κατάσταση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Δεν φταίει η πολιτική τους γι’ αυτή την κατάσταση αλλά αυτοί που επιβαρύνονται και πλήττονται από αυτή. Η παραπάνω επίσκεψη που τους προτείνουμε θα μπορούσε να τους ανοίξει ένα παράθυρο να δουν  αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα αλλά αμφιβάλλουμε αν θα τους άνοιγε και τον ορίζοντα για μια άλλη πολιτική επιλογή. Και αυτό γιατί εδώ και χρόνια έχουν κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία και δεν επιθυμούν τίποτε άλλο από την ισοπέδωση με ό,τι έχει να κάνει με το δημόσιο, ποιοτικό και κοινωνικό (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική προνοιακή υποδομή , κοινωνική ασφάλιση)

  Καλούμε το υπουργείο παιδείας και την υπουργό την ίδια αντί να προσπαθεί να ψάχνει να βρει φαντάσματα και φανταστικούς υποκινητές, να μην το κάνει πια. Να ψάξει να βρει τους πραγματικούς υποκινητές: στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της που αφήνει τους μαθητές χωρίς βιβλία , τα σχολεία χωρίς δασκάλους και χρήματα  και τους δασκάλους φτωχούς και εξαθλιωμένους. Στην αντιλαϊκή πολιτική  της κυβέρνησης,  της ΤΡΟΪΚΑ, του ΔΝΤ, στην ισοπέδωση των κοινωνικών , ασφαλιστικών, μορφωτικών, εργασιακών δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας

Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Στόχος η δημιουργία ενός  δίκτυο δράσης και αλληλεγγύης που θα αποτελεί ασπίδα συλλογικής προστασίας για όλους του εργαζομένους.
                                               
Το δ.σ.
http://www.alfavita.gr/artrog.php?id=48699