Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Λιγότερο δημόσιο τομέα και υπαλλήλους θέλει η Τρόικα που πιέζει για πρόσθετα μέτρα! - Έρχονται απολύσεις...

Στο «μάτι» της Τρόικας έχουν μπει οι μισθολογικές δαπάνες στο δημόσιο τομέα.  Οι αποκλίσεις από τους στόχους και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων τέθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Το νέο ραντεβού τους έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι.
Η λήψη νέων μέτρων όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά φαίνεται να αποτελεί και μονόδρομο για την τρόικα, η οποία διαπιστώνει πως τα μέτρα του τελευταίου της επιτεύγματος –του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, δεν έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οι επικεφαλής της τρόικας κάθε άλλο παρά ήταν ήπιοι στη δεύτερη συνάντηση τους με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βλέπει πιθανή τη λήψη νέων μέτρων «ανάσχεσης της ύφεσης».
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Η τρόικα, για πρώτη φορά -σε αυτή την πέμπτη αξιολόγηση της- διαπιστώνει υπέρβαση δαπανών, αλλά και τον κίνδυνο περαιτέρω απόκλισης στο τελευταίο τετράμηνο του έτους που συνηθίζεται να συσσωρεύονται πληρωμές.
Η δραστική περικοπή των δαπανών θεωρείται αναπόφευκτη. Το ζήτημα είναι μέχρι που θα φθάσει και κυρίως αν αυτή τη φορά θα περάσει το σταθερό αίτημα της τρόικας για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ακόμα και στο στενό δημόσιο τομέα ή ακόμα και απολύσεις. Οι επικεφαλής, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να ζητούν εργασιακή εφεδρεία και στο στενό δημόσιο τομέα, κατάργηση της μονιμότητας, απολύσεις εργαζομένων και γενικώς ανατροπή των εργασιακών σχέσεων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Το θεματολόγιο της συζήτησης με την τρόικα ανέπτυξε και ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως θα προταθούν διαρθρωτικά μέτρα όπως: το μισθολόγιο στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, η εργασιακή εφεδρεία, η αγορά εργασίας, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, το κλείσιμο και η αναδιάρθρωση φορέων.
Το οικονομικό επιτελείο προβάλει ως ατού τη βαθειά ύφεση και όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός «Η ύφεση είναι βαθύτερη από αυτή που είχε υπολογίσει η ίδια η τρόικα». Και σε αυτό εστιάζει τώρα η κυβέρνηση για να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάφρυνση κυρίως στον στόχο του ελλείμματος 7,6%.
Η επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρήσεων και ακινήτων του δημοσίου, αποτελεί το έτερο αίτημα της τρόικας, η οποία δυο μήνες μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου διαπιστώνει ότι στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει μόνο τα 390 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς.
Στον τομέα αυτό φαίνεται να συμφωνούν μόνο ως προς την ανακατανομή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, αίτημα που υπάρχει από ελληνικής πλευράς, και σε καμία περίπτωση στην αναθεώρηση του στόχου για έσοδα 1,7 δις. ευρώ τέλη Σεπτεμβρίου και 5 δις. τέλη του έτους.

Μ. Χριστοδούλου
http://www.bankingnews.gr/