Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Πρόταση λειτουργίας Γραμματείας ΜΜΕ προς την ΚΕ ΔΑΚΕ ΠΕ

Πρόταση Γραμματείας ΜΜΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ
Στην πρώτη της συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, την 26η Αυγούστου 2011, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και διαδραστικά μέσα επικοινωνίας και παρενέβη σε ανοικτή τηλεφωνική επικοινωνία ο Πρόεδρος απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, η Γραμματεία ΜΜΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ αποφάσισε να προτείνει στη ΚΕ τα κάτωθι, εν σχέσει με τη λειτουργία της:
Γενικές Προτάσεις
Η Γραμματεία ΜΜΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ θα μπορούσε να χωριστεί σε 2 τμήματα:
α) τμήμα ΜΜΕ (πληροφόρηση, ανάλυση – τεκμηρίωση)
β) τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (PR)
Α) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (social media)
Στόχος : Πληροφόρηση σε βάθος
Στην πρώτη περίπτωση η Γραμματεία θα είναι υπεύθυνη για τη διάδοση των δελτίων τύπου, αποφάσεων κ’ εγγράφων της Κεντρικής Επιτροπής σε όλα τα ΜΜΕ εθνικά και τοπικά. Αυτό θα γίνεται με την ταυτόχρονη αποστολή και κοινοποίηση των εγγράφων αυτών μέσω ομαδικής αποστολής του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επίσης η Γραμματεία θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με όλους τους μιντιακούς φορείς για οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση – τεκμηρίωση των αποφάσεων της ΔΑΚΕ ΠΕ. Ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί στον τοπικό τύπο, τα περιφερειακά κανάλια κ’ ραδιοφωνικούς σταθμούς διότι είναι πιο εύκολο να προβληθούν σοβαρά θέματα του κλάδου μας. Επίσης, αν θα ήταν εφικτό, να οριστεί εκπρόσωπος τύπου της ΚΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ η Γραμματεία θα είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση κ’ ενημέρωση των δημοσιογράφων με αποστολή e-mail ή sms.
Εκτός από τα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης, μεγάλη βάση θα πρέπει να δοθεί και στα social media που απευθύνονται κυρίως σε νέους τους κλάδου Αν ήταν εφικτό να αντλήσουμε στοιχεία από τους καταλόγους των νεοδιόριστων, αναπληρωτών κτλ θα μπορούσαμε να τους ενημερώνουμε συχνά μέσω ανοιχτών ομάδων στο facebook, στο twitter και με e-mails για όλες τις εξελίξεις στην Παιδεία κ’ όλες τις αποφάσεις της παράταξής μας πάνω στα εργασιακά τους θέματα κτλ. Πολλοί νέοι δε γνωρίζουν τις διαδικασίες, τα δικαιώματα κ’ τις αλλαγές που συνεχώς επιτελούνται έτσι θα ήταν πολύ βοηθητικό για αυτούς να ενημερώνονται με News letters από την παράταξή μας.
Β) Δημόσιες Σχέσεις:
Στόχος: Αλληλοκατανόηση και δημιουργία θετικής εικόνας
Όσον αφορά το τμήμα των Δημοσίων Σχέσεων, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ευνοϊκή εικόνα για την παράταξή μας κ’ τις ενέργειές της για το καλό του κλάδου μας, καθώς επίσης και η δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την ΔΑΚΕ ΠΕ σε μια υπερβολικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Το να μετατρέψουμε την προκατάληψη σε αποδοχή είναι πολύ δύσκολο, διότι η προκατάληψη είναι βαθιά ριζωμένη στους ανθρώπους. Οι Δημόσιες Σχέσεις έχουν τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το χάσμα κ’ να δημιουργήσουν ενδιαφέρον μέσω της κατανόησης.
Επίσης θα πρέπει να καθοριστούν τα Αντικείμενα και τα Υποκείμενα των Δημοσίων Σχέσεων.
Στην περίπτωση της ΔΑΚΕ ΠΕ τα Υποκείμενα, δηλαδή τα άτομα οι ομάδες που θα απευθύνονται οι ενέργειες των Δημοσίων Σχέσεων είναι:
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Μέλη ΚΕ, Γραμματειών ΔΑΚΕ ΠΕ ( Εσωτερικές Σχέσεις)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Εκλεγμένα μέλη Συλλόγων Εκπαιδευτικών (Εσωτερικές Σχέσεις)
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Εκπαιδευτικοί Α’ βαθμιας σε όλη τη χώρα
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Γραφεία Εκπαιδεύσεως – Διευθύνσεις
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Σύλλογοι – Ενώσεις Γονέων
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Υπουργείο Παιδείας
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Αρχές - Κυβέρνηση
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Διαμορφωτές κοινής γνώμης
<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->ΜΜΕ
Τα Αντικείμενα αφορούν όλα τα πεδία δράσεων της ΔΑΚΕ ΠΕ.
Σύμφωνα με μελέτες επί των Δ.Σ. οι εσωτερικές σχέσεις διαδραματίζουν έναν από τους βασικότερους τομείς δράσης των Δημοσίων Σχέσεων. Η σωστή λειτουργία κ’ συνεργασία των μελών της ΚΕ, των Γραμματειών κ’ των μελών των Συλλόγων Εκ/κών της παράταξής μας αποτελεί το Α και το Ω για μια δημιουργική αγωνιστική προσέγγιση στην παράταξη. Η Γραμματεία των ΜΜΕ, αν είναι εφικτό, θα πρέπει να αποτελεί κ’ φορέα Δημοσίων Σχέσεων τόσο στο εσωτερικό όσο κ’ στο εξωτερικό περιβάλλον της παράταξης.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, εκτός από τα Δελτία τύπου που θα αποστέλλονται σε όλους τους φορείς και στα ΜΜΕ, η Γραμματεία θα λειτουργεί μέσω ενός δικτύου στελεχών σε όλη την Ελλάδα όπου θα μπορούν να διανέμουν έντυπο υλικό ή να συμμετέχουν σε δράσεις της ΔΑΚΕ ΠΕ στην περιοχή τους, λειτουργώντας βοηθητικά στη δημιουργία θετικής εικόνας. Επίσης, καλό θα ήταν η ΔΑΚΕ ΠΕ να συμμετέχει εθελοντικά ή με οικονομική ενίσχυση στο Χαμόγελο του Παιδιού κ’ άλλες οργανώσεις ή δράσεις (περιβαλλοντικές κτλ), ενισχύοντας έτσι την (ας το πούμε) Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και θα ευαισθητοποιήσει πολλούς εκπαιδευτικούς
Λειτουργία Γραμματείας
Εκτός από τις γενικές προτάσεις για την όλη λειτουργία της Γραμματείας, που είναι σαφές ότι δεν είναι όλες εύκολα εφικτές, θα πρότεινα τον καταμερισμό των καθηκόντων και τη διαρκή επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη και των άλλων Γραμματειών ώστε να επικοινωνούνται όλα τα μηνύματα της παράταξής μας όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά κ’ στο ευρύτερο περιβάλλον της Εκπ/σης (γονείς, Αρχές κτλ).
Ο καταμερισμός θα έχει ως εξής:
α) «Παραδοσιακά» ΜΜΕ
β) Social Media
γ) Δημόσιες Σχέσεις
δ) Εκπρόσωπος Τύπου (ο υπεύθυνος ΜΜΕ της ΚΕ)
Οι αρμοδιότητες θα είναι οι εξής:
α) ο Υπεύθυνος για τα παραδοσιακά ΜΜΕ θα αναλαμβάνει να αποστέλλει σε όλα τα μέσα (τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση) όλα τα Δελτία Τύπου κ’ τα ενημερωτικά της ΚΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ.
β) Ο Υπεύθυνος των social media θα αναλάβει να δημιουργήσει πεδία για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών ΠΕ με όλους τους τρόπους μέσω internet, καθώς και την αποστολή e-mail σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς ΠΕ.
γ) Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων θα αναλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ευνοϊκής εικόνας της παράταξης. Επειδή όμως αποτελεί έναν τομέα που απαιτεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα, θα υπάρχει η στήριξη από όλες τις Γραμματείες κ΄ την ΚΕ της ΔΑΚΕ ΠΕ. Ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων θα μπορούσε αρχικά να λειτουργήσει σε εσωτερικό επίπεδο για την ομαλότερη λειτουργία της παράταξης κ’ εν συνεχεία να στραφεί κ’ προς το εξωτερικό περιβάλλον, με τη βοήθεια πάντα όλων των μελών της ΔΑΚΕ ΠΕ.
δ) Ο Εκπρόσωπος Τύπου θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, με συνεντεύξεις τύπου κτλ κ΄ με εμφανίσεις σε τοπικά τηλεοπτικά κανάλια ή ραδιοφωνικούς σταθμούς κτλ. Επίσης τα 3 μέλη της Επιτροπής θα μπορούσαν να οριστούν Αναπληρωτές Εκπρόσωποι Τύπου ώστε να υπάρχει πάντα η κατάλληλη παρουσία εκπροσώπων της παράταξής μας.
Mε λίγα λόγια λοιπόν, άμεσα:
  • Η Επιτροπή ΜΜΕ ν΄αναλάβει τη ριζική αναμόρφωση και διαχείριση του διαδικτυακού τόπου της παράταξης, πάντα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την ΚΕ
  • Σύσταση web-tv όπου να αναπαραγάγονται οι ανά την Ελλάδα δηλώσεις στελεχών μας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς
  • Ορισμός υπευθύνου ΜΜΕ ανά περιφερειακή οργάνωση, ο οποίος θα υπάγεται στη Γραμματεία ΜΜΕ της ΚΕ
  • Ορισμός διαγραμματειακού οργάνου εκ τριών ατόμων, ενός από την ΚΕ, ενός από τη Γραμματεία τεκμηρίωσης κι ενός από τη Γραμματεία ΜΜΕ
Τα μέλη της Γραμματείας ΜΜΕ