Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Μ. Παπαδόπουλος (ΝΔ): “Απώλεια τουλάχιστον 100 εκ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ”… Εξεταστική θα κάνετε Μιχάλη μου αν γίνετε Κυβέρνηση;


«Η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για την πώληση του 10% των μετοχών του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom είχε εξαιρετικά μεγάλο διαφυγόν κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο. Απώλεια που υπολογίζεται σε 100εκ. ευρώ.
Το ποσό που θα εισπραχθεί τώρα κινείται γύρω στα 390 εκ. ευρώ. Ποσό, δηλαδή, πολύ μικρότερο από εκείνο που θα εξασφάλιζε η κυβέρνηση αν έκανε την κίνηση αυτή πριν από ένα έτος, όταν η μετοχή του ΟΤΕ κινείτο περίπου στα 10 ευρώ και όχι στα 6,5 ευρώ που κινείται σήμερα. Βάσει της συμφωνίας μετόχων, η γερμανική πλευρά ήταν υποχρεωμένη να δεχθεί το αίτημα της ελληνικής. Αν επομένως το ΠΑΣΟΚ δεν κωλυσιεργούσε όλο αυτό το διάστημα, παγιδευμένο στις προεκλογικές του υποσχέσεις και αποφάσιζε στις αρχές του 2010 να εκμεταλλευτεί την επωφελή για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου συμφωνία μετόχων μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom, το Δημόσιο θα κέρδιζε επιπλέον περίπου 100 εκ. ευρώ. Διαφυγόν κέρδος που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε.Δεν φτάνει ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση το 2008 κατηγορούσε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ, που οδήγησε σε πώληση μετοχών σε τιμή πολλαπλάσια της χρηματιστηριακής. Δεν φτάνει ότι δεν απολογήθηκε ποτέ για την αθέτηση των προεκλογικών του υποσχέσεων για δήθεν επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ. Τώρα, ακόμη περισσότερο, η κυβέρνηση, με την αδράνειά της επί ένα και πλέον έτος, προκάλεσε μια ιδιαίτερα σημαντική απώλεια πόρων για το Δημόσιο. Οι κυβερνητικοί παράγοντες πρέπει να δώσουν αμέσως εξηγήσεις για αυτή την ερασιτεχνική, αντιφατική και επιβλαβή για τον ελληνικό λαό πολιτική τους».