Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Η μεγάλη επιστροφή


Τύμπανα πολέμου, ή μάλλον προεκλογικής προετοιμασίας, ακούγονται έντονα τις τελευταίες ημέρες στην Ιπποκράτους. Ειδικά μετά τη χθεσινή, αιφνιδιαστική συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Μιχάλη Καρχιμάκη, φαίνεται ότι ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έλαβε συγκεκριμένες εντολές να «ξυπνήσει» τον κοιμώμενο γίγαντα, του κομματικού μηχανισμού του Κινήματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Statesmen», σε αυτή τη μάχη το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να ρίξει όλα τα όπλα του, χωρίς να εξαιρείται από το γενικό προσκλητήριο ο Κώστας Λαλιώτης. Το πάλαι ποτέ «θείο βρέφος», και άλλοτε πανίσχυρος κομματικός παράγοντας, έχει επιλέξει μετά το 2004 να βρεθεί στο περιθώριο, απέχοντας από την κεντρική πολιτική.
Η τοποθέτησή του ωστόσο στο Ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», ήταν μια σημειολογική κίνηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, που έσπασε τον πάγο στις μεταξύ τους σχέσεις, και έκτοτε αμφότεροι διατηρούν μια σταθερή επικοινωνία, αν και όχι σε τακτική βάση.
Με τις πολιτικές εξελίξεις να τρέχουν ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επισημαίνουν ότι «εκλογές χωρίς τον Λαλιώτη δεν γίνονται». Και μάλιστα, εκλογές «σκληρού ροκ», αν κρίνει κανείς από την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να ανεβάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, και να επιδιώξει την κατά μέτωπο σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ γύρω από το μνημόνιο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη ξεκινήσει τις πρώτες, διερευνητικού χαρακτήρα κρούσεις στον Κώστα Λαλιώτη, προκειμένου να έχουν εγκαίρως σαφή εικόνα για τις προθέσεις του, και το πόσο επιθυμεί να εμπλακεί σε μια προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.