Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κλειδωμένη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- Οι επαφές με αμερικανικούς οίκους και ευρωπαϊκές τράπεζες και το haircut 30%!


Το ενδεχόμενο haircut ύψους 30% στο ελληνικό χρέος φαίνεται ότι εξετάζει το ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή το ελληνικό δημόσιο έχει αναθέσει σε δύο αξιωματούχους και γνώστες του αντικειμένου να διερευνήσουν δύο εναλλακτικές λύσεις.
Α)Τι χρέος θα μπορούσε να επαναγοράσει το ελληνικό δημόσιο
Β)Αν ένα haircut 30% θα μπορούσε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Για τον σκοπό αυτό έχουν υπάρξει δύο πολύ κρίσιμες συναντήσεις μια με αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους που ετέθη το θέμα αναδιάρθρωσης χρέους και μια άλλη με ευρωπαίους ειδικά μεγάλες τράπεζες που επίσης διερευνήθηκε το ενδεχόμενο haircut.
Από τις συναντήσεις αυτές που ακόμη και αν διαψευσθούν, η πηγή μας επιμένει ότι έχουν υπάρξει, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα.
Τα συμπεράσματα είναι κατά βάση 4
1)Το ελληνικό δημόσιο εξετάζει την αναδιάρθρωση χρέους. Αυτό πλέον είναι γεγονός.
Να σημειωθεί ότι τα δύο βασικά σενάρια είναι ή η Ελλάδα λαμβάνει ρευστότητα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και επαναγοράζει ελληνικό χρέος σε τρέχουσες τιμές ή ανακοινώνει haircut 30% στο ελληνικό χρέος.
Η επαναγορά θεωρείται το καλό σενάριο και ήπιας μορφής haircut καθώς η απομείωση θα καθοριστεί από τις αγορές.
Το haircut χωρίς επαναγορά είναι πιο επώδυνη λύση καθώς η Ελλάδα θα καθορίσει τι θα χάσουν οι τωρινοί κάτοχοι ομολόγων δηλαδή οι δανειστές….
2)Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι λόγω και της μικρότερης συμμετοχής τους στο ελληνικό χρέος είναι πιο θετικοί στο haircut ενώ αντιθέτως στους ευρωπαϊκούς κύκλους οι προβληματισμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι.
3)Ορισμένες ελληνικές τράπεζες έχουν προετοιμασθεί για haircut 30%. Η Εθνική τράπεζα π.χ. ....δεν υπερθωρακίσθηκε τόσο πολύ κεφαλαιακά χωρίς λόγο.
Η Εθνική θα μπορούσε να αντέξει ένα haircut 20% με 30%.
4)Χρονικά η αναδιάρθρωση θα συμβεί μέσα στους επόμενους λίγους μήνες δηλαδή θα πραγματοποιηθεί το 2011 και όχι το  2012 ή το 2013 και θα αφορά τουλάχιστον το 60% του χρέους.
Το μόνο ανοικτό ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει αναδιάρθρωση αυτό είναι δεδομένο αλλά το ζήτημα είναι ποιας μορφής και τι ποσοστού θα είναι.
Το ελληνικό δημόσιο θα ήθελε μέσω επαναγοράς από 20% έως 30%.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr