Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Ο “αγράμματος” που έκανε το λάθος

Αυτή τη φορά, ο Θεόδωρος Πάγκαλος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Και σίγουρα, άφησε… χιλιόμετρα πίσω τον ίδιο τον εαυτό του, στις πιο «κλασικές» στιγμές του. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο πολιτικός που στα χρόνια της νεώτερης, μεταπολιτευτικής Ελλάδας, διεκδικεί για τον εαυτό του τον ρόλο του «Μεγάλου Τραγουδιστή… της Αλήθειας», έφτασε μέχρι το μακρινό 1821, για να εξηγήσει τη σημερινή θλιβερή κατάντια της Ελλάδας. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος που, μεταξύ άλλων υπήρξε:
-         Το «κομμένο δάχτυλο» του Σημίτη, όπως είχε αποκαλέσει τον εαυτό του, μετά την αποπομπή του από την κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών», λόγω της ιστορίας με τα κότερα του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, και του… ποιοι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ σύχναζαν στο κατάστρωμά τους.
-         Το «πολιτικό θύμα» ξενόσταλτων συμβούλων και τεχνοκρατών στο υπουργείο Εξωτερικών, το 1999, τότε που ισχυριζόταν ότι επί ημερών του διαδόχου του, Γιώργου Παπανδρέου, στο ΥΠΕΞ… μιλούσαν αγγλικά, με χροιά USA.
-         Ο φερόμενος ως διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που έχασε τον Δήμο Αθηναίων, από τον πολιτικό που περιφρονούσε (Δημήτρη Αβραμόπουλο).
-         Το χρήσιμο «ηχείο» της εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που αποκαλούσε τους Γερμανούς «γίγαντες με μυαλό νάνου», για να επιζητεί αργότερα να δεχτούν τη συγνώμη του.
-         Και, στις μέρες μας, ο «μεγάλος βαθμολογητής» των υπολοίπων υπουργών της Κυβέρνησης, που δεν κατάφερε να δει τη σύζυγό του Δήμαρχο Σαρωνικού. Και σήμερα σκέφτεται να εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική.
Σύμφωνα λοιπόν με όσα είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην Οξφόρδη, εκείνοι που έκαναν την Επανάσταση του 1821, ήταν «μερικοί αγράμματοι, που μετά βίας μιλούσαν ελληνικά». Και οι οποίοι, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ευθύνονται για το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία, επομένως και στην πολιτική ζωή, καθιερώθηκε το ρουσφέτι. Εξαιτίας του οποίου, σύμφωνα με παλαιότερη, προ ημερών παραδοχή του Θεόδωρου Πάγκαλου, το ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να διορίσει «κοπρίτες» στο δημόσιο.
Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια σύνοψη της πολιτικής διαδρομής εκείνου που αναπληρώνει τον Πρωθυπουργό, στη δυσκολότερη για τη χώρα συγκυρία. Ενός δηλαδή από εμάς, που είμαστε ελεύθεροι, χάρη σε… αγράμματους οι οποίοι δεν μιλούσαν ελληνικά, όπως για παράδειγμα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.
Το άγαλμα του οποίου, μπροστά από την Παλαιά Βουλή, είναι πλέον προφανές ότι δείχνει προς την πλευρά του Θεόδωρου Πάγκαλου, και όσων συμμερίζονται τέτοιες απόψεις. Αντιλαμβανόμενος, ο αρχιστράτηγος του Αγώνα, πόσο μεγάλο λάθος έκανε. Που μας απελευθέρωσε…
http://www.statesmen.gr