Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

350 εκατ. ευρώ "λάδωμα" στην Goldman Sachs


Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων της περιόδου 2000-2001 για την απόκρυψη του δημοσίου χρέους. Ερευνώνται τυχόν ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και μελών τής τότε κυβέρνησης, για λογιστικές αλχημείες που τις πληρώνουμε σήμερα και για πολλά ακόμη χρόνια!
Τότε η κυβέρνηση Σημίτη «μαγείρεψε», με την Goldman Sachs στοιχεία του δημοσίου χρέους (πράξεις μετατροπής με τα λεγόμενα swaps) προκειμένου να το εμφανίσει μικρότερο, αποκρύβοντας όμως αυτή τη «δημιουργική λογιστική» από τα επίσημα βιβλία του κράτους!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για αυτή την… «εξυπηρέτηση», το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε στην Goldman Sachs, προμήθεια της τάξης των 350 εκατ. ευρώ. Η προμήθεια αυτή ήταν νομότυπη, καθώς τέτοιες πράξεις, αποτελούσαν συνηθισμένη πρακτική στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως υποστήριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν είχε κληθεί να πάρει θέση για τα ελληνικά swaps.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα είχε φέρει πρώτος στη δημοσιότητα, ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, και μάλιστα στις 19 Απριλίου τού 2010, είχε αποκαλύψει στον «Α.Τ.» το μέγεθος της «λογιστικής απάτης» της περιόδου Σημίτη, και τις βαρύτατες συνέπειες που είχε για την οικονομική πορεία της χώρας.
«Να γιατί αν και εφόσον συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία, πρέπει να ανατρέξουμε πολύ προ του 2004», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος.
Η εισαγγελική έρευνα για την ανταλλαγή ομολόγων που έγινε, εν κρυπτώ, το 2001 μέσω της Goldman Sachs προκειμένου να «εξαφανιστεί» λογιστικά ένα μέρος του χρέους, σκόνταψε σε κυβερνητικά στελέχη εκείνης της περιόδου.
Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ε. Ράικου που διενεργεί την προανάκριση, διαβίβασε αμελητί το σχετικό φάκελο στον Αρειο Πάγο. Και σύμφωνα με δημοσίευμα («Real News») στο διαβιβαστικό έγγραφο σημειώνεται ότι «προέκυψαν καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την περίοδο 2000-2001».
Αν κριθεί πως η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή, τότε το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι σύστασης προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση.
Στο χρονικό της μεγάλης λογιστικής απάτης, είχε αναφερθεί 4 φορές από τις αρχές τού 2008 ο Π. Παυλόπουλος, ως υπουργός Εσωτερικών, καταγγέλλοντας ότι η ανταλλαγή μέρους του χρέους της περιόδου 2000-2001 με τα λεγόμενα swaps, έγινε με δομημένα (τοξικά) ομόλογα (το περίφημο ομόλογο Δρυ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ακόμη και σήμερα ο κ. Παυλόπουλος).
Οι αποκαλύψεις του για τις λογιστικές αλχημείες της κυβέρνησης Σημίτη, έγιναν στη Βουλή στις παρακάτω ημερομηνίες:
* 12 Φεβρουαρίου 2008: Συζήτηση πρότασης ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για ΖΙΜΕΝΣ (πρακτικά σελ. 4.670).
* 4 Μαρτίου 2008: Συζήτηση πρότασης ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για υποκλοπές (πρακτικά σελ. 5.919).
* 22 Οκτωβρίου 2008: Συζήτηση πρότασης ΠΑΣΟΚ για Βατοπέδι (πρακτικά σελ. 1.019).
* 6 Μαΐου 2009: Συζήτηση πρότασης ΠΑΣΟΚ για σύσταση -και πάλι- Εξεταστικής Επιτροπής για ΖΙΜΕΝΣ (πρακτικά σελ. 8.740).

Σε δηλώσεις προέβη ο Κ. Σημίτης προκειμένου να υπερασπιστεί τις «αλχημείες» που έπραξε στην οικονομία, ώστε να βάλει την Ελλάδα στο ευρώ. Καταγγέλλει ακόμα και αόρατους… εχθρούς.
«Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση. Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση. Η ανακίνηση του θέματος του swap τού 2001, εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» υποστηρίζει ο κ. Σημίτης.

http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=30175