Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Η ΒΡ αγόρασε τον Πρίνο και άνοιξε ο δρόμος για νέες γεωτρήσεις


Η είδηση, από μόνη της αποτελεί αντικείμενο έρευνας, σχετικά με το ποσό πώλησης του ήδη υπάρχοντος κοιτάσματος του Πρίνου. Προσεγγίζοντας το θέμα, διαπιστώνουμε πως επί της ουσίας έγινε μία πώληση επί "χοντρικής τιμής", αφήνει μεγάλα κενά για το ήδη υπάρχον εξαντλημένο κοίτασμα (που όμως παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στον ιδιοκτήτη του), ενώ ανοίγει διάπλατα την πιθανότητα έρευνας, εύρεσης και εξόρυξης από κάποιο νέο κοίτασμα, φυσικά με όφελος της ΒΡ.

Στο σημείο αυτό, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, απαιτείται να εστιάσουμε εάν η ΒΡ με την αγορά του Πρίνου απέκτησε και δικαίωμα εξόρυξης υδρογονανθράκων και στην παρακείμενη περιοχή του "Μπάμπουρα", γνωστότατη για το τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου που διαθέτει και σημείο έριδος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μπορεί ή θα μπορέσει στο κοντινό μέλλον η ΒΡ να "τρυπήσει" στην περιοχή Μπάμπουρα; Τι σχέση είχαν οι προ έτους εμφανίσεις πλωτών εξεδρών στην περιοχή; Τι σχέση έχει η εμφάνιση τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του "Μπάμπουρα" και μόλις 200 μέτρα από την ακτή;

Ας διαβάσουμε την "είδηση", όπως αυτή μεταδόθηκε από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και ας καταλήξουμε στα ό,ποια συμπεράσματά μας. Πάντως, η συγκεκριμένη υπόθεση μυρίζει "προμήθεια" (μίζα) από μία εταιρεία που έφυγε από τη χώρα το 2009 και επέστρεψε για να αγοράσει κοψοχρονιά...
Πηγή GrCitizen

H συμφωνία για την πώληση του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου στην πολυεθνική ΒΡ υπεγράφη στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρείας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα της περιοχής και της εταιρείας BP Oil International, την Δευτέρα. 
Παράλληλα, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
 
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη -ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου-, του πρεσβευτή της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ και της Κάλολ Χόουλ, επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη, η οποία υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.
 
Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές δραστηριότητές της στον όμιλο των ΕΛΠΕ.
 
Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.
 
Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.
 
Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα εν όψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. 

Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: 

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.» 
Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα στέλνουν στις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας: 
«Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014.
Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια».
Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα. 
Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. 

Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.