Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Γριβέας : Από το υπόγειο στα παλάτια με χρήμα του Τ.Τ.


Αποκαλυπτικό είναι το πόρισμα της επίκουρου εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου για τη δράση του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που καταζητούνται με διεθνές ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού 
Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε απιστία και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κατ' επάγγελμα.

Προς το παρόν το ζεύγος, γνωστό για τις σχέσεις του με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Αντρίκο, με τον οποίο συνδιοργάνωναν ακριβά «πράσινα» συνέδρια, δεν έχει εμφανιστεί ενώπιον των Αρχών, ενώ οι δυο τους φέρονται μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου. Πριν από την εγκατάστασή τους εκτός συνόρων, όμως, φέρεται ότι ζημίωσαν το Τ.Τ. κατά 19.885.000 ευρώ.

Στους Γριβέα και Βάτσικα αποδίδονται κατηγορίες για δύο υποθέσεις. Η μία αφορά τη λήψη δύο ομολογιακών δανείων από την εταιρία C&C International A.E, στην οποία ήταν μέτοχοι, ύψους 17.000.000 ευρώ. Η δεύτερη αφορά την εταιρία Post Bank Green Institute (PBGI), της οποίας μέτοχοι ήταν με ποσοστό 50% έκαστος η C&C Green A.E. των Γριβέα και Βάτσικα και το Τ.Τ. (το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από το οποίο η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από το Τ.Τ.)! Το ζεύγος φέρεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις και με τον συνεργάτη του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά και επίσης κατηγορούμενο για το σκάνδαλο του Τ.Τ. Ιωάννη Ρόρρη, καθώς διαθέτουν από κοινού εταιρίες στην Αγγλία.

Η εταιρεία PBGI

Η PBGI (ιδρύθηκε τον Αύγουστο 2009)δραστηριοποιήθηκε σε θέματα σχετικά με την «πράσινη οικονομία» (συμβουλευτικές υπηρεσίες, προγράμματα εκπαίδευσης, διοργάνωση διαλέξεων και συνεδρίων, έκδοση πιστοποιημένων δικαιωμάτων ρύπων κ.λπ.) και, όπως αναφέρει η κυρία Παπανδρέου, «σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις, η δραστηριότητά της ήταν ζημιογόνα, απόρροια του περιορισμένου μεικτού περιθωρίου κέδρους και των υψηλών εξόδων διοίκησης και διάθεσης (ειδικά το έτος 2011 τα έξοδα για δημόσιες σχέσεις και προβολή ανήλθαν σε 2.082.000 ευρώ, με αποτέλεσμα την 31/12/2011 η καθαρή θέση της να καταστεί αρνητική (-2.944.000 ευρώ)».

Οπως προέκυψε από την έρευνα των αρμόδιων Αρχών, τα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνονται στο πόρισμα: «Το Τ.Τ. χρηματοδότησε τη θυγατρική της με ποσά 500.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2010 και 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010 (συνολική οφειλή την 30/06/2012 3.094.000 ευρώ). Τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε η εταιρία PBGI από την τράπεζα τις εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρίες συμφερόντων των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI. Τέτοιες εταιρίες (συμφερόντων Γριβέα, Βάτσικα) είναι οι "MODUS VIVENDI A.E.", "RUN COMMUNICATIONS A.E." και "FORTUNE Α.Ε.", οι οποίες καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης αυτής χρηματοδότησης της τράπεζας συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ».

Τα ομολογιακά

Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 ηC&C International A.E. με βασικούς μετόχους το ζεύγος Γριβέα, Βάτσικα έλαβε δύο ομολογιακά δάνεια ύψους 17.000.000 ευρώ από το Τ.Τ.

Αυτά τα δάνεια, σύμφωνα με την εισαγγελέα, «χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, καθόσον περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων, παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε μια νεοσύστατη εταιρία παροχής υπηρεσιών».

Το χειρότερο όμως δεν ήταν αυτό, αλλά το γεγονός ότι η ζημία που προκλήθηκε στο Τ.Τ. από αυτά τα δύο ομολογιακά δάνεια, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως, ανέρχεται στο 100% του ποσού της χρηματοδότησης!

Τα χρήματα, όπως προέκυψε από τα ίχνη τους που ακολούθησε η κυρία Παπανδρέου και περιγράφει στο εισαγγελικό πόρισμά της, το ζευγάρι τα έλαβε σε μετρητά και μέρος αυτών το μετέφερε είτε με εμβάσματα είτε με έκδοση νέων τραπεζικών επιταγών σε πέντε διαφορετικές τράπεζες. «Το συνολικό ποσό του δανείου (ύψους 17.000.000 ευρώ) το "έσπασαν" σε 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιριών συμφερόντων τους». Το να αποκαλυφθεί τι απέγιναν όλα αυτά τα χρήματα, όπως επισημαίνει η κυρία Παπανδρέου, είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς: «Η πολυδιάσπαση αυτού του εγκληματικού προϊόντος δεν επιτρέπει την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από τα ποσά αυτά μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιριών των ιδίων στην Κύπρο» (έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής). Αυτό που κατάφεραν, ωστόσο, να αποκαλύψουν οι Αρχές είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων -15.000.000 ευρώ- πέρασε στα χέρια του ζευγαριού μέσω της πώλησης τριών ζημιογόνων κυπριακών εταιριών, των GRIVEAS VATSIKA HOLDINGS Ltd, GRIVEAS VATSIKA STRATEGIC INVESTORS Ltd και GRIVEAS VATSIKA STOCK OPTIONS Ltd, στη C&C International A.E.

Στις Παρθένους Νήσους

Στενές σχέσεις συνεργασίας διατηρούσαν από το 2008 έως και το 2013 ο Κυριάκος Γριβέας, η σύζυγός του Αναστασία Βάτσικα και ο Ιωάννης Ρόρρης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Bestline Cards S.A., 100% θυγατρικής του ομίλου ΔΕΜΚΟ, συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά. Μάλιστα, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Ρόρρης τη διατήρησε και όταν η εταιρία εξαγοράστηκε από το Τ.Τ. και μετονομάστηκε σε HELLENIC POST CREDIT Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Πιστώσεων.

Οπως επισημαίνει η εισαγγελέας στο πόρισμά της, οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση των «κόκκινων» δανείων συνέστησαν, ατομικά ή από κοινού, εταιρίες στην Αγγλία, οι περισσότερες εκ των οποίων άλλαξαν επωνυμία περισσότερες από μία φορές, προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη της σύνδεσης των εταιριών με εκείνες που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια από το Τ.Τ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρία E.I. Congresses and Communications UK Limited, η οποία προηγουμένως είχε τις ονομασίες C&C London Ltd και C&C International London Ltd, οι οποίες παρέπεμπαν ευθέως στην εταιρία C&C International Ltd που ήταν η πιστολήπτρια των 17.000.000 ευρώ (διάγραμμα).

Στον όμιλο εταιριών ανήκουν και οι Blackwell Enterprises Ltd (Virgin Isl) με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και C&C International (Cyprus) Ltd με έδρα στην Κύπρο.

Επιπλέον, η Αναστασία Βάτσικα φέρεται ότι διετέλεσε μέλος στα διοικητικά συμβούλια δύο εταιριών με την επωνυμία Ινστιτούτο Αριστείας στην Ογκολογία (Institute of Excellence in Oncology) και Ενωση Αριστείας στα Παιδιατρικά Ινστιτούτα (Association Excellence in Paediatrics institute), οι οποίες εδρεύουν στην Ελβετία. Μάλιστα, ως μέλος της δεύτερης εμφανίζεται ο Ι. Ρόρρης.

Βάσω Παλαιού
http://www.triklopodia.gr/2014/01/blog-post_712.html#.UtLFk_RdU7w