Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΧΑΝΣ-ΒΕΡΝΕΡ ΖΙΝ ''Πόσο ακόμη θα αντέξουν οι άνεργοι στην Ελλάδα;''

Καταστροφική θεωρεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, την κατάσταση στις χώρες της νότιας Ευρώπης, απoκαλώντας «παυσίπονα» τα συστήματα διάσωσης των χωρών που βρίσκονται σε κρίση.
 
Σύμφωνα με τον γερμανό οικονομολόγο, πρακτικά έχει έλθει πλήρης καταστροφή στο ευρώ. 
 
«Η μαζική ανεργία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα φτάνει το 64%, στην Ισπανία ξεπερνά το 65%. Ο μέσος όρος ανεργίας σε αυτές τις χώρες φτάνει στο 27%. Αναρωτιέμαι πόσο καιρό ακόμη θα αντέξουν», είπε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.
 
Κατά τον επικεφαλής του Ifo, η πολιτική της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράζει ομόλογα προβληματικών τραπεζών είναι λάθος. 
 
Όπως εξηγεί, η ΕΚΤ δεν καλύπτει μόνο με ρευστό τις τράπεζες αλλά δίνει σε προβληματικές τράπεζες διαφόρων χωρών στήριξη και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα και υποστηρίζει ουσιαστικά τις ίδιες τις χώρες σε κρίση αγοράζοντας ομολόγα. 
 
«Αυτό είναι και το επίμαχο σημείο αυτού του προγράμματος»,σύμφωνα με τον  Χανς-Βέρνερ Ζιν καθώς η ΕΚΤ υπόσχεται αγορά απεριόριστου αριθμού ομολόγων από κράτη που πλήττονται από την κρίση, λέγοντας τελικά στους ιδιοκτήτες αυτών των ομολόγων, μην ανησυχείτε, αν δεν πάει καλά, πριν χρεοκοπήσει η χώρα μπορείτε να έρθετε σε μένα. Θα τα αγοράσω και θα αναλάβω εγώ να καλύψω τις απώλειες. 
 
«Αυτό όμως σημαίνει, ότι έτσι επιβαρύνονται οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι, δεδομένου ότι ιδιοκτήτες της ΕΚΤ είναι τα υπουργεία Οικονομικών», καταλήγει ο οικονομολόγος.
 
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη - παρέμβαση του  Χανς-Βέρνερ Ζιν, συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση κειμένου που φέρει την υπογραφή 200 οικονομολόγων, το οποίο στηρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική της ΕΚΤ και το οποίο ο γερμανός οικονομολόγος δεν έχει υπογράψει. 
 
Deutsche Welle 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr