Ριζικές αλλαγές σε μαθήματα, κατευθύνσεις και πανελλήνιες εξετάσεις
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα για την
εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
Στόχος είναι οι αλλαγές να ψηφιστούν μέσα στο καλοκαίρι, ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο για τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στην πρώτη τάξη του Λυκείου.
Οι βασικές αλλαγές περιγράφονται στις σημερινές εφημερίδες και έχουν ως εξής:
• Μειώνονται από 6 σε 4 τα μαθήματα στις πανελλαδικές.
• Θα μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου και των τριών τάξεων για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
• Το 50% των εξεταζόμενων εξεταζόμενων θεμάτων θα προέρχονται από τράπεζα θεμάτων και θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές λυκείων.
• Πριμ στους υποψήφιους όταν οι βαθμοί των πανελλαδικών είναι υψηλότεροι από τους αντίστοιχους του απολυτηρίου.
• Μειώνονται σε 4 τα επιστημονικά πεδία.
• Ξεχωριστό θα είναι το πεδίο για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές.
• Τα ΑΕΙ θα έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν συντελεστές βαρύτητας σε ορισμένα μαθήματα.
• Προαιρετική τάξη μαθητείας 1 έτους στα ΕΠΑΛ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.
• Ιδρύεται Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με αυτές.
Σημαντικές αλλαγές προβλέπονται και στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑΛ). Μετά την Γ’ τάξη θα ισχύει προαιρετική τάξη μαθητείας με στόχο οι μαθητές να εκπαιδεύονται με αμοιβή στον χώρο εργασίας πάνω στην ειδικότητα που έχουν σπουδάσει. Η λειτουργία αυτής της τάξης θα είναι σε συνεργασία του ΟΑΕΔ με το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα το υπουργείο Παιδείας με το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει βάρος στα μαθήματα Γενικής Παιδείας στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου, σε μια προσπάθεια να προσφέρει στους μαθητές τις απαιτούμενες γνώσεις και να αποσυνδέσει το Λύκειο από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Έτσι, το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα των τριών τάξεων αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων και στον υπολογισμό της βαθμολογίας.
Σημειώνεται ότι το σχέδιο νόμου έρχεται έπειτα από 5 χρόνια διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα κόμματα.