Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στη Γερμανία για το «τρίτο πακέτο»

Αλυσιδωτές οι αντιδράσεις στη Γερμανία για το «τρίτο πακέτο»
Ο «αποδιοπομπαίος τράγος» των Γερμανών πολιτικών κατάντησε η χώρα μας, με την Μέρκελ, τον Σόιμπλε και την αντιπολίτευση στην Γερμανία να κάνουν προεκλογική προπαγάνδα, χρησιμοποιώντας το δράμα, την αγωνία και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Η αποτυχία του μνημονίου, βγήκε από τα πλέον επίσημα χείλια που είναι τα δικά τους, αφού εκείνοι άνοιξαν την συζήτηση για νέο μνημόνιο, νέο δάνειο αν και αυτή τη φορά μικρότερο...
Η προεκλογική κούρσα στη Γερμανία απέκτησε, ρυθμούς τελικής αναμέτρησης, με την αντιπολίτευση, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν λέει όλη την αλήθεια για την Ελλάδα στους Γερμανούς φορολογουμένους.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπευσε να υπερασπιστεί τις θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός της των Οικονομικών, τονίζοντας ότι τόσο όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και το γεγονός ότι η Ελλάδα όντως θα χρειαστεί ένα νέο δάνειο, δεν θα πρέπει να προκαλούν «έκπληξη» σε κανέναν.
Επιχειρώντας να εξηγήσει τι ήταν αυτό, που τον έκανε να «σπάσει» το ταμπού και να μιλήσει ανοιχτά για το τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ο Σόιμπλε διευκρίνισε ότι το έκανε, για να μην θεωρεί κανείς ότι η κυβέρνηση «κρύβει την αλήθεια» για την Ελλάδα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.
Επανερχόμενος σήμερα στο θέμα, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο «ισχυρός άνδρας» της γερμανικής οικονομίας υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα στήριξης για την Αθήνα θα είναι «πολύ πιο περιορισμένο» από τα δύο προηγούμενα.
«Προβλέπουμε επιπλέον βοήθεια -με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχοντας κατά νου ότι θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιορισμένα απ' ό,τι μέχρι τώρα» είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας ίσως να περιορίσει την ανησυχία των Γερμανών πολιτών, οι οποίοι προφανώς αντιλαμβάνονται ότι θα κληθούν και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, στο πλαίσιο ενός ακόμη προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
Αντιδράσεις από τον Βαυαρό πρωθυπουργό Ζεεχόφερ και τη γερμανική Αριστερά
Τα περί νέας βοήθειας προς τη χώρα μας, βέβαια, δεν προκαλούν αντιδράσεις μόνο στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας, αλλά ανάβουν φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, με τις αντιδράσεις να προέρχονται από διάφορες πλευρές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει στενές σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό καταστρέφει κάθε προθυμία μιας χώρας, να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για το καλό της» σχολίασε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, το οποίο το περιοδικό Der Spiegel εμφανίζει ως «εξοργισμένο».
«Σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο τρόπο σκέψης για την Ελλάδα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να απαιτήσουμε τώρα μια τρίτη δέσμη μέτρων» είπε ακόμη ο Βαυαρός πολιτικός. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Από την πλευρά του, «βαρέλι δίχως πάτο» για τον Γερμανό φορολογούμενο χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), Μπερντ Ρίξινγκερ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην πολιτική που ακολουθούν οι Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο κ. Ρίξινγκερ υπογράμμισε πως «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολογεί για λογαριασμό της Άνγκελα Μέρκελ ότι η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για τον Γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι, πριν αρχίσει η κουβέντα για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: «πρώτον, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιβάλει φόρο αλληλεγγύης 50% σε όλες τις περιουσίες άνω του ενός εκατ. ευρώ».
«Και δεύτερον» συνέχισε, «όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα άνω του 1.000.000, που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό, θα πρέπει να παγώσουν και να συγκριθούν με τους ελληνικούς καταλόγους με φοροφυγάδες. Και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/338913/alysidotes-oi-antidraseis-stin-germania-gia-to-trito-paketo#ixzz2cr80OHTf