Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η κοινωνία του αύριο είναι αυτή που κτίζουμε

20130822-083931.jpg
Ήταν Φθινόπωρο του 2006, όταν περπατώντας αργά την νύχτα σε μια επαρχιακή πόλη συζητούσα με μια φίλη και της απαντούσα στην ερώτησή της (: τι νομίζει ότι έρχεται “αύριο” ; ) της απάντησα πως : με φοβίζει λίγο η αποξένωση που παρατηρώ στον περίγυρο μου.

Επίσης είχα συμπληρώσει, με ανησυχεί αρκετά που, τα σύγχρονα παιδιά και ειδικά οι έφηβοι, είναι κλεισμένα σε ένα δωμάτιο με ένα playstation στα χέρια, ή μένουν επί ώρες μπροστά από μια οθόνη τηλεόρασης παρακολουθόντας εκπομπές life style ή ανούσιες τηλεοπτικές σειρές, λες και … προετοιμάζονται ή για τυφλοί υποταγμένοι μαχητές ή για νενέκοι του συστήματος.
Τότε, έσπευσε να με ρωτήσει : “δηλαδή, πως βλέπεις το αύριο των παιδιών ;” Η απάντησή μου ήταν “θαρρώ πως σύντομα θα δημιουργούν στρατιές από ανεγκέφαλους πολίτες, 
yesmen, αδύναμους να απαιτήσουν τα της ζωής τους.
Είχε πάει αργά ή για την ακρίβεια νωρίς τα ξημερώματα πλέον και η απάντηση ήλθε σαν καυτός αέρας, απέναντι στο κρύο της βραδιάς. “Υπερβάλλεις, …. δεν νομίζω, υπερβάλλεις….”.
Από τα τελειώματα του 2006 μέχρι σήμερα έχουν συμβεί αρκετά Παγκόσμια γεγονότα, τόσα που δύσκολα μπορεί ένας άνθρωπος να τα απαριθμήσει από μνήμης. Δεν θα πω, κοσμοϊστορικά, αν και όσα ζούμε στο σήμερα είναι ιστορικά και θα γραφτούν με άσχημα χρώματα, καθώς αγωνιώ για ότι πρόκειται να ακολουθήσει τα σημερινά “ιστορικά” έτη.
Στην παρούσα καταγραφή μου, δεν θα σταθώ στην αναταραχή (σικ ορολογία) του συνόλου των φονταμενταλιστικών ομάδων σε όλη της Μεσόγειο. Δεν θα αναφερθώ στο τι συνέβη στην παγκόσμια οικονομία. Βαριέμαι να κάνω αναφορά σε όσους θεωρούν πως η κρίση τελείωσε. Βαριέμαι επίσης να συνδυάσω τις δυναμικές μεταβολές που συμβαίνουν έντονα στην Μ. Ανατολή. Δεν θα αναφερθώ καν στην παγκόσμια πείνα που επικρατεί σε όλες τις ηπείρους με ακόλουθη σύντομα αυτή στην Άπω Ανατολή, όπου, εκεί τα πράγματα θα προκαλέσουν πολύ μεγάλους τριγμούς. Εσύ αγαπημένε μου φίλε που θες να προλάβεις να σχολιάσεις πως “κρίση είναι θα περάσει” σου προτείνω να διαβάσεις λίγο την παγκόσμια ιστορία και να δεις τι ακολούθησε την κάθε μεγάλη κρίση.
Θα σταθώ όμως στο περίφημο τεχνολογικό άλμα των επικοινωνιών. Αυτό που ξεκίνησε ως “smart gadget” (: το δωρεάν e-mail με την μεγάλη χωρητικότητα), με την γιγαντιαία ανάπτυξη του fb όπου είναι σαφές ότι είναι “εις” εκ των τρόπων παρακολούθησης και καταγραφής της καθημερινότητας των μαζών. Μέχρι και δημιουργία ψυχογραφήματος μπορεί να θεωρηθεί το fb του καθενός μας, αφού, τεχνηέντως σε ρωτά για πάρα πολλά πράγματα, δήθεν για την συμπλήρωση του προφίλ σου. Επί παραδείγματι : τι ταινίες προτιμάς, τι είδος μουσική σ΄ αρέσει και τόσα άλλα.
Εδώ λοιπόν, έρχεται και κουμπώνει ένα άλλο … θεματάκι όπου, πλέον η google, μέσω των έξυπνων γυαλιών της που δημιούργησε πρόσφατα, που σου προβάλουν στο ένα μάτι σωρό από πληροφορίες τοποθεσίας, gps, ακόμη και σελίδων site, εν κινήσει, πατένταρε ένα σύστημα εντοπισμού βλέμματος (!!!). Δηλαδή με απλά λόγια, παρκολουθεί και καταγράφει (ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η google) τις κινήσεις της ίριδας του ματιού σε κάθε θέμα και θέαμα (!!!) (βλ, εδώhttp://iguru.gr/2013/08/20/google-can-tracks-eye-movement/)
Επιστρέφω λοιπόν στο αρχικό μου σκεπτικό και αγωνία, για το αύριο των νέων και συνεχίζω. Ποιος χρησιμοποιεί ή θα χρησιμοποιεί τέτοια γυαλιά ;
Εμείς οι ώριμοι ; Μπα. Οι νέοι ; Ναι, αλλά όχι απλά οι νέοι, αλλά οι αυριανοί ενήλικες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, ο νέος, η νέα, όταν θα βλέπει ένα άτομο του ενδιαφέροντός του, αντιδρώντας η ίριδα του ματιού του αντιστοίχως, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΜΗΡΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (σήμερα το λένε google, αύριο κάπως αλλιώς). Άρα, με απλά λόγια θα είναι διαχειρίσιμος από κάποιον που θα διαθέτει την βάση δεδομένων του καθενός εξ αυτών.
Τι θα έχουμε λοιπόν ; Μια νεολαία που ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ αλλά χειραγωγούμενης και διαχειριζόμενης πορείας.
Σκέψου λοιπόν ένα νέο άτομο που σε δεδομένη στιγμή κοίταξε κάτι … περίεργα. Ακόμη μαι με θυμό και με οργή. Σκέψου ότι αυτό το άτομο μερικά χρόνια αργότερα είναι υποψήφιος πολιτικός ή και να είναι ήδη πολιτικός.
Δεν θα μπορεί να τον διαχειριστεί κατά το δοκούν εις … γνώστης του προφίλ του ; Ναι θα είναι.
Στην καλύτερη θα είναι ένας “εύκολος” πελάτης, αφού θα γνωρίζει το σύστημα των πολυεθνικών τι κοίταξε επίμονα (: ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά) και θα τον στρέφουν σε μια πολυεπειχείρηση συμφερόντων τους. Ακόμη και αυτό είναι μορφή καταδυνάστευσης.
Πέραν των άλλων, δεν θα έχει χάσει την παιδικότητα του ως νέος, όπου, αντί να παίζει σε (αληθινά) ομαδικά παιχνίδια … ζει σε ένα εικονικό κόσμο ;
Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη και το εξής : και αυτό δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά και εμάς τους μεγαλύτερους. Πρόσφατα η google απάντησε με περίσσια αλαζονεία πως είναι φυσικό να επεξεργάζεται και να “ανιχνεύει” ΚΑΘΕ mail που περνάει από τους servers της. Δηλαδή ουσιαστικά η προσωπική μας αλληλογραφία δεν έχει την παραμικρή προσωπική υπόσταση !!!
Πάμε τώρα και στο χειρότερο όλων ; Πλέον η NSA η υπηρεσία ασφαλείας των ΗΠΑ (αυτή που φρόντισε να μπουν στον Gurdian και να μην αφήσουν πέτρα πάνω σε πέτρα μέχρι να σπάσει και ο τελευταίος σκληρός δίσκος τους) με στοιχεία του Edward Snowden
http://iguru.gr/2013/08/20/guardian-accuses-british-prime-minister-for-the-invasion-inside-their-buildings/ ασχέτως αν ως μπροστάρης εμφανίστηκε ο εκεί …. πρωθυπουργός …..
Είναι η ίδια επίσης που φρόντισε να κλείσουν 2 επιχειρήσεις επικοινωνιών (Groklaw και η Lavabit LLC) στις ΗΠΑ όταν αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για τα αρχεία Σνόουντεν και Ασάντζ.
Τι παρατηρούμε λοιπόν ; Μια περιχαράκωση των πάντων, από τα “θέλω-πρέπει-σε εντέλω” όχι των αντικειμενικά ενδιαφερομένων (πολιτών) αλλά των υποκειμενικά καθοδηγητών.
Τελειώνοντας θα συμπληρώσω ένα μόνο. Αν σε ενοχλούν τα ανωτέρω στο ελάχιστο και δεν είσαι τύπος “έτσι είναι η ζωή, πως να πάω κόντρα” τότε, … μάλλον πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Σύμφωνα και με το iguru, στην κεντρική σελίδα της NSA, με πολύ παιχνιδιάρικο τρόπο υπάρχει σαφής προτροπή σε παιδιά των ΗΠΑ να γίνουν μυστικοί πράκτορες (!!!!!)http://iguru.gr/2013/08/21/who-is-the-culprit-and-other-tales-from-the-iguru-gr/
Ανησύχησε γονιέ, αν δεν θέλεις η σημερινή γενιά του φραπέ να είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα στο εγγύς μέλλον. Ανησύχησε ακόμη και για τις tv που έχουν ενσωματωμένη κάμερα (… για διευκόλυνση όταν … μιλάμε στο skype).
Γιώργος Θ. Κανελλάκης

Υ.Γ. ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ειδικά sites που δεν στηρίζουν τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους στο “φέρε κατοσταρικάκι και σου βγάζω αστέρι τον εκτυπωτή που πουλάς”.