Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Τι συζητούν μυστικά και χαμηλόφωνα Βενιζέλος και Κουβέλης;



Τι συζητούν μυστικά και χαμηλόφωνα Βενιζέλος και Κουβέλης;
Τι συζητούν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης; Και γιατί αποφεύγουν να το ανακοινώσουν; Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Δημ.Αρ συναντήθηκαν μυστικά το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ανακοίνωση. Και τα σενάρια περί συνεννόησης αναζωπυρώθηκαν (παρά την άρνηση του κ. Κουβέλη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση διαλόγου του κ. Βενιζέλου, πριν τρεις εβδομάδες, με αφορμή το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ).
Όσοι γνωρίζουν λένε πως το μείζον θέμα δεν είναι κάποιου είδους συνεργασία. Αυτό που ενώνει, αυτή τη στιγμή, τους δύο αρχηγούς είναι η κοινή μοίρα έναντι της τρόϊκας που έρχεται και, φυσικά, της επιμονής του Αντώνη Σαμαρά και του Γιάννη Στουρνάρα να ακολουθούν μία πολιτική αισθητά διαφοροποιημένη απ’  όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των τριών αρχηγών.
Το χαράτσι, για παράδειγμα, που παρότι θα είναι “ηπιότερο”, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, ανατρέποντας τις επίμονες δεσμεύσεις των κ.κ Βενιζέλου και Κουβέλη, και η πιθανότητα να επιμείνουν οι ελεγκτές στο θέμα των απολύσεων, ή και η σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει ανάγκη νέων πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της σοβαρότατης απόκκλισης του προϋπολογισμού (έσοδα), αναγκάζουν τους δύο αρχηγούς να αναθεωρήσουν ορισμένα βασικά και δομικά ζητήματα της κυβερνητικής συνεργασίας..
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο ραντεβού Βενιζέλου και Κουβέλη συζητήθηκαν όλα τα «ανοιχτά θέματα», ο καλύτερος συντονισμός τους εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση που διατυπώθηκε για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει την παράτασή του και το 2013, ενώ ήδη και ο κ. Βενιζέλος μετά την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του ενιαίου τέλους ακινήτων.
Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι το ΠΑΣΟΚ όταν πραγματοποιηθεί θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη.
Για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς φάνηκε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ωστόσο στελέχη και των δύο κομμάτων εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος για να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Τυπικά Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι «οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ συζήτησαν επί μακρόν και για τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο».
Η συνάντηση κρατήθηκε μυστική, έγινε στις 12 το μεσημέρι, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην Ιπποκράτους. Είχαν προηγηθεί η συνάντησή τους το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην οικία του πρωθυπουργού και πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες για την Κύπρο το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης Βενιζέλος και Κουβέλης πρώτη φορά συναντήθηκαν μόνοι τους.