Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΣΧΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΑΓΚΥΡΑ «Σας “συμβουλεύουμε” να μην εγκαταστήσετε Patriot στα σύνορα με τη Συρία»...




Σε ευθεία προειδοποίηση κατά της ανάπτυξης νατοϊκών αντιαεροπορικών συστοιχιών Patriot PAC-3 στην Τουρκία προχώρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς την ως τουλάχιστον «ανησυχητική».


Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Aleksandr Lukashevich:

«η στρατιωτικοποίηση της περιοχής των τουρκο-συριακών συνόρων είναι ένα ανησυχητικό μήνυμα. Αντίθετα συμβουλεύουμε τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική τους στον επηρεασμό της συριακής αντιπολίτευσης για να ξεκινήσει ένα διάλογο μέσα στη Συρία».

Μάλιστα ο Ρώσος εκπρόσωπος είπε πως το παρών επιφυλάσσεται να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσει η Ρωσία στο θέμα των Patriot αναμένοντας πρώτα τις οριστικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως εχθές η Τουρκία διατύπωσε επίσημο αίτημα για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στα σύνορά της με τη Συρία.

«Η ανάπτυξη των πυραύλων αυτών θα αυξήσει τις αντιαεροπορικές ικανότητες της Τουρκίας για να υπερασπιστεί τον πληθυσμό της και την επικράτειά της. Θα είναι μια συγκεκριμένη επίδειξη της αλληλεγγύης και της αποφασιστικότητας της Συμμαχίας, ενώ θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης κατά μήκος των νοτιοανατολικών συνόρων του ΝΑΤΟ» είχε δηλώσει επ αυτού ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Aντερς Φογκ Ράσμσουσεν.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Συμμαχία θα συζητήσει το τουρκικό αίτημα «χωρίς καθυστέρηση».

Αναμένεται τώρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εκ νέου τοποθέτηση της Μόσχας στο θέμα σε περίπτωση –που είναι και η πλέον πιθανή- που η συμμαχία εγκρίνει την αποστολή των Patriot στο έδαφος της Τουρκίας.